Ilie Bolojan a fost invitat la un interviu în cadrul canalului de YouTube Starea Nației unde a vorbit despre necesitatea unei guvernări liberale în viitorul României abordând și subiectul deficitului bugetar.
Întrebat de ce guvernele de dreapta reprezintă o soluție având în vedere că fostele guverne PNL conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu nu au gestionat eficient problema împrumuturilor și a deficitului Bolojan a reacționat:
„Nu-i scuz, dar să nu uitați că era o situație de pandemie. Acum nu avem pandemie și avem deficitele la fel de mari.”
Deficitul bugetar din 2020 până-n prezent.
De la începerea pandemiei până în prezent am avut trei prim-miniștrii din partea Partidului Național Liberal:
Pentru a analiza situația deficitului bugetar de la finalul lunii septembrie din fiecare an, am consultat notele privind execuția bugetului general consolidat, publicate de Ministerul Finanțelor, care oferă o imagine detaliată a veniturilor și cheltuielilor publice.
În septembrie 2020 deficitul bugetar era de -6,36% din PIB. Această creștere a deficitului se datorează în principal măsurilor anti-COVID, cum ar fi majorarea investițiilor și a cheltuielilor sociale. În plus, veniturile fiscale au scăzut, cu TVA-ul redus cu 14,3% și impozitul pe profit cu 13,8%.
În septembrie 2021 bugetar s-a redus la -3,77% din PIB. Creșterea veniturilor fiscale a contribuit la reducerea deficitului, în ciuda creșterii cheltuielilor pentru tratamentul COVID-19 și majorării pensiilor și alocațiilor.
În septembrie 2022 deficitul a scăzut la -3,04% din PIB. Creșterea cheltuielilor cu dobânzile și asistența socială a fost compensată de o îmbunătățire a veniturilor bugetare, dar criza energetică și inflația au generat presiuni suplimentare.
În septembrie 2023 deficitul a crescut la -3,55% din PIB. Această creștere a fost determinată de majorările pensiilor, cheltuielile cu dobânzile și investițiile mai mari, precum și sprijinul acordat pentru facturile la energie.
În 2024 deficitul bugetar a crescut semnificativ, atingând -5,44% din PIB. Această creștere este cauzată de majorările salariale în sectorul public, de creșterea pensiilor, investițiilor ridicate și costurilor mai mari de finanțare.
Deficitul bugetar a fost determinat de mai mulți factori, printre care majorarea cheltuielilor sociale și salariale, extinderea investițiilor publice și creșterea costurilor de finanțare. În același timp, veniturile nu au crescut proporțional cu cheltuielile, acestea din urmă având o creștere de 20,7%, în timp ce veniturile au crescut doar cu 13%.
Afirmațiile lui Ilie Bolojan sunt adevărate. Deficitele din perioada pandemiei sunt comparabile cu cele actuale și au fost influențate de efectele COVID-19. Este important de luat în considerare creșterea disproporționată, unde cheltuielile au înregistrat un ritm de creștere procentual mai ridicat decât veniturile.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.