Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Nu ştiu, am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun produs."
Adevărat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 30.06.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24

Context

Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-o conferință de presă, după o întâlnire cu ministrul Educației pe 27 iunie, că micșorarea TVA-ului pe produse alimentare în scopul scăderii prețurilor merge împotriva directivelor de la Comisia Europeană:

„Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Nu ştiu, am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun produs.”

Ce verificăm?

Ce spune legislația europeană cu privire la pragurile de impozitare și dacă TVA 0 este posibil.

Verificare

În contextul prețurilor crescute la produse alimentare, Marcel Ciolacu a explicat că nu poate reduce TVA-ul pe alimente, invocând directiva de impozitare de la Comisia Europeană. În plus, premierul a declarat că, empiric, scăderile în TVA rezultă în o ieftinire doar pe o perioadă redusă de timp. 

Conform articolului 97 din directiva europeană pentru TVA, cota de impozitare setată de fiecare stat membru în parte nu poate fi mai mică de 15%.

Art. 97. Cota standard nu poate fi mai mică de 15 %

Privind scăderea impozitului sub rata minimă, directiva permite setarea a două cote reduse, care se aplică unei game specifice de bunuri și servicii și nu poate scădea sub rata de 5%. 

Art. 98. 1) Statele membre pot aplica maximum două cote reduse.

Cotele reduse se fixează ca procent din baza de impozitare, care nu poate fi mai mic de 5 %, și se aplică numai livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii prevăzute în anexa III. Statele membre pot aplica cotele reduse livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii pentru maximum 24 dintre punctele cuprinse în anexa III.

Alimentele intră în Anexa III, însă rata nu poate scădea la 0%. În plus, cotele reduse pot fi aplicate pentru maxim 24 din punctele cuprinse în Anexa III.

Rata poate scădea la 0 în cazuri foarte specifice, precum în unele regiuni din Austria sau Portugalia, sau când privește livrarea de obiecte de artă, conform articolelor 102-108.

Cota de TVA de 19% din România este în acest moment printre cele mai scăzute din UE, mai mare doar decât Luxemburg și Malta. Cota de 9% se aplică alimentelor, pentru uz uman și veterinar, irigațiilor, medicamentelor, și nu numai. Cota de 5% se aplică pentru manuale școlare,  livrarea de lemn de foc catre persoanele fizice, servicii ce țin de cultură și patrimoniu, și altele. 

Concluzie

Afirmația este adevărată. Cotele de impozitare reduse impuse de UE nu pot scădea sub 5%. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.