Adina Alberts (PRO România)
„Această aparent banală substanță [albastru de metilen], atât de ieftină și care se găsește 'pe toate drumurile', este extrem de eficientă în prevenirea și în combaterea infecției cu noul coronavirus”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 13.10.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Gândul

Context

Adina Alberts- medic și fost candidat PRO România la primăria Sectorului  1 a scris pe Facebook în 22 septembrie 2020: 

„Această aparent banală substanță [albastru de metilen], atât de ieftină și care se găsește ‘pe toate drumurile’, este extrem de eficientă în prevenirea și în combaterea infecției cu noul coronavirus”

A adăugat în aceeași postare: „Eu sunt omul în mâinile căruia vă puteți lăsa sănătatea dvs, a copiilor și a părinților dvs.

Apoi a șters postarea, dar publicația Gândul o preluase deja într-un articol.

 

Ce verificăm?

Dacă există studii care să demonstreze eficiența albastrului de metilen în prevenirea și combaterea infecției cu noul coronavirus.

Verificare

În iunie, un chirurg cardiovascular brazilian, Paulo Roberto B. Evora susține într-o scrisoare medicală că albastrul de metilen ar putea ajuta în tratarea formelor de Covid-19. Scrisoarea are mai puțin de 2 pagini și nu are pretenția de studiu, prezentând doar câteva dintre avantajele teoretice ale substanței.

Există un singur studiu acceptat (peer-reviewed) în privința folosirii albastrului de metilen pentru tratarea pacienților cu coronavirus. O echipă de patru medici din Iran semnează această lucrare teoretică, referitor la tratamentul pacienților cu Covid19.

În schema de tratament, sugerează echipa medicală condusă de Seyyed Mohammad Ghahestani, ar trebui introdus și albastrul de metilen, o substanță care ar avea principalul avantaj de a fi ieftină și ușor de procurat.

Lucrarea  Albastrul de metilen ar putea avea un rol în tratarea Covid-19a fost revizuită de comunitatea științifică și acceptată în luna august. Articolul medicilor iranieni prevede însă includerea albastrului de metilen într-o schemă mai largă de tratament și nu de sine stătător. În al doilea rând, lucrarea, publicată și de US National Library of Medicine, nu include un studiu clinic (pe pacienți), o condiție general acceptată pentru ca un tratament să ajungă să fie aprobat. De asemenea, medicii iranieni nu pomenesc nimic despre prevenirea infecției cu noul coronavirus, ci doar despre eventuale efecte terapeutice. Faptul că studiul a fost acceptat înseamnă că poate fi folosit ca bază științifică, dar nu reprezintă un argument pentru aprobarea tratamentului.

Singurul studiu clinic în care albastrul de metilen se folosește în tratarea Covid19 este desfășurat tot de o echipă medicală din Iran. Cercetătorii au prezentat rezultate parțiale în urma unei primei faze, în care cinci pacienți în stare critică au primit, în schema largă de tratament, și albastru de metilen. Patru dintre cei cinci pacienți au răspuns bine la tratament, însă al cincilea, un bărbat de 66 de ani, a intrat în șoc septic și a murit (starea lui era deja una critică). Studiul este în derulare (deci nu a fost finalizat).

Un studiu de laborator (deci nu pe pacienți) a fost efectuat de o echipă din Elveția, care susține că substanța ar putea fi eficientă în fazele inițiale ale bolii. Lucrarea medicilor elvețieni nu a fost, încă, revizuită, deci nu a dobândit deocamdată calitatea de argumentație științifică.

Nu există niciun studiu, finalizat sau în derulare, care să facă referire la eficiența substanței în prevenirea Covid19.

FDA, autoritatea supremă a SUA în materie de tratamente, singurul for care aprobă, pe teritoriul acestui stat, substanțe folosite farmaceutic, a transmis un avertisment, în luna iunie, unui producător care și-a marketat o albastrul de metilen ca eficient împotriva infecției cu noul coronavirus. Autoritățile au dispus retragerea imediată de pe piață a produsului, despre care au avertizat că este neaprobat și neautorizat.

Albastrul de metilen este o substanță în general sigură, dar supradoza are, printre efecte adverse, vărsături, dureri de stomac, dureri în piept sau senzație de apăsare, dificultăți de respirație, senzație de leșin, ritm cardiac rapid, anxietate, confuzie, tremurat, pupile dilatate, piele sau buze de culoare albastră, amorțeală sau furnicături (sursa, RxList, este cel mai amplu site de farmacologie din lume). 

Medicii contactați de Factual susțin că studiile exploratorii nu confirmă eficiența substanței în prevenirea Covid19 și administrarea lui se face doar la recomandarea medicului, în funcție de afecțiuni. 

Concluzie

Afirmațiile Adinei Alberts sunt false. A îndeamnat populația să își auto-administreze o medicație care nu numai că nu este aprobată în tratarea – și cu atât mai puțin prevenirea – infecțiilor cu noul coronavirus, dar poate avea și efecte adverse. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.