În emisiunea 24/7 din data de 2 decembrie 2016, președintele Consiliului județean Brașov și membru PNL, Adrian Ioan-Veştea, a declarat:
PNL a propus impozitarea multinaţionalelor, proiect blocat de o lună în Parlament de PSD.
Dacă legea privind impozitarea multinaționalelor, adică propunerea legislativă privind transpunerea Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului, din 12 iulie 2016, este blocată în Parlament de către Partidul Social Democrat.
Pe site-ul Camerei Deputaților” găsim fișa propunerii legislative, de unde aflăm că el se referă la domeniul general al obligațiilor fiscale. Tot acolo gasim că, pe baza regulilor aplicabile procesului de legiferare, Camera Deputaților s-a desesizat, propunerea fiind înaintată Senatului.
Procesul de legiferare este reglementat în primul rând în Constituție. Art. 75 ne îndrumă cu privire la modalitatea corectă de sesizare a celor două Camere. Astfel, în cazul obligațiunilor fiscale, prima cameră sesizată în vederea dezbaterii și aprobării este Senatul, în timp ce Camera Deputaților este cameră decizională.
Din Stenograma şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor din 31 octombrie 2016, observăm că atât Partidul Social Democrat (prin Marian Neacșu și Florin Iordache), cât și Partidul Național Liberal (prin Eugen Nicolăescu), cad de acord cu privire la trimiterea propunerii legislative la Senat, unde să fie introdusă în procedură de urgenţă. De asemenea, liderul Grupului parlamentar PNL, Eugen Nicolăescu, consemnează: tot pentru stenogramă, reţin că avem angajamentul ferm al PSD că susţine acest proiect de lege.
În Stenograma ședintei Biroului permanent al Senatului din 7 noiembrie 2016, vedem că la punctul 5, privind „Scrisoarea domnului deputat Zamfir Daniel-Cătălin, prin care solicită dezbaterea în procedură de urgenţă a propunerii legislative privind transpunerea Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului din 12 iulie 2016”, propunerea este trimisă de urgență în plen.
Astfel, în aceeași zi, conform Stenogramei ședinței Senatului din 7 noiembrie 2016, vedem că propunerea legislativă este aprobată cu 72 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere, urmând să fie trimisă către Camera Deputaților, în calitatea ei de cameră decizională. Data la care se împlinește termenul constituțional pentru dezbatere și vot final este 29 decembrie 2016.
Declarația lui Adrian Ionel-Veștea este falsă, deoarece propunerea legislativă a membrilor PNL nu a fost blocată de PSD. Dimpotrivă, stenogramele arată cum s-au înțeles cele două partide cu privire la transpunerea cât mai urgentă a Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului, din 12 iulie 2016.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.