Pe 25 octombrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, și despre consumul excesiv de antibiotice din țara noastră care are ca o consecință dezvoltarea unor bacterii multirezistente, care produc infecțiile nosocomiale.
„Sigur că lucrul acesta ar trebui să îl constatăm, să îl raportăm corect, pentru că se întâmplă. (…) Noi lucrăm ca ele să se poată descoperi, să se poată raporta, să se ia măsuri încât să fie mai puţine infecţii cu bacterii multirezistente, pentru că avem o problemă majoră în România – avem cea mai proastă situaţie din punct de vedere al bacteriilor multirezistente care produc infecţii invazive, pentru că se folosesc cele mai multe antibiotice. (…) În ceea ce priveşte consumul de antibiotice, suntem pe locul întâi în Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Rafila referindu-se la date din 2021.
În aceeași conferință, Rafila a recunoscut că România stă foarte prost la raportarea infecțiilor nosocomiale, dar a menționat că presiunea publică nu poate rezolva situația.
Dacă România este pe primul loc în Uniunea Europeană după consumul de antibiotice.
Termenul de antibiotic, folosit des în terminologia medicală românească, este conform Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), identic cu cel de antibacterian, mai des folosit în terminologia de specialitate europeană.
Studii privind consumul de medicamente la nivelul Uniunii Europene sunt realizate, anual, de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)
Cel mai recent astfel de studiu care vizează consumul de medicamente antibacteriene, în țările din UE, în 2020. În clasamentul privind dozele zilnice administrate la 1000 de locuitori (DDD), România se află pe locul 3, cu 25.2 DDD la 1000 de locuitori pe zi, în sectorul spitalicesc și în comunitate, după Grecia și Cipru.
În 2022, specialiștii estimează, într-un studiu privind anul 2020, că 27.000 de decese sunt cauzate anual în Europa de rezistența la antibiotice.
În noiembrie 2021, aceleași date au fost prezentate în cadrul unei conferințe organizare de Societatea Română de Microbilogie, societate a cărui președinte este dr. Alexandru Rafila, care a participat la conferința cu pricina.
Declarația ministrului Alexandru Rafila este falsă. Țara noastră nu se află, conform ultimelor date disponibile, pe primul loc la consumul de antibiotice. Totuși, e de precizat, că România are în primul rând o problemă foarte mare în privința infecțiilor intraspitalicești, și anume că acestea sunt mult subraportate.
Am ales acest verdict pentru că la nivel european ne aflăm pe locul trei la consum de antibiotice și pentru că în discursul public, Rafila încearcă să spună că vocile critice și presiunea publică nu ajută la nimic.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.