În cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul Partidului Social Democrat pe 18 iunie 2021, Alexandru Rafila a declarat:
„În România, iar e un lucru pe care vreau să vi-l spun, suntem la 22% ca procent al plăţii din buzunar pe care o fac pacienţii pentru serviciile medicale (22% din valoarea serviciilor de sănătate), iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă menţinerea unui prag care să nu depăşească 15%. De ce? Pentru că dacă depășesc 15%, există un pericol evident în ceea ce privește modul în care veniturile familiilor sunt afectate”.
Procentul plății din buzunar pe care pacienții o fac pentru servicii medicale în România și recomandarea OMS în acest sens.
Ultimele date colectate de Organizația Mondială a Sănătății în legătură cu plata din buzunar a pacienților pentru servicii medicale (out-of-pocket expenditure) sunt din 2018. Atunci, România avea un procent de 19.46%.
În raportul Health Expenditure 2019, dificultatea unei familii de a face plăți pentru servicii medicale este considerată o problemă atunci când ea depășește 10% sau 25% (a doua valoare este cea la care se raportează Organizația Națiunilor Unite), dar nu face nicio recomandare directă de a menține un prag de 15% – nici în raportul pentru 2019, nici în cel pentru 2020.
Rapoartele citate menționează că, la nivel global, populațiile cu venituri reduse cheltuiesc din buzunar peste 40% pentru sănătate, în timp ce familiile din țările cu venituri mari dau în jur de 20% din fondurile proprii, pentru a acoperi cheltuieli medicale. România, considerată un stat cu venituri medii spre mari (upper middle), a crescut atât cheltuielile publice pentru sănătate, cât și pe cele din buzunar.
O mențiune a procentului de 15%, la care face referire Alexandru Rafila, este făcută totuși într-un brief din 2005, unde OMS precizează că, acolo unde procentul de plăți din buzunar este sub 15%, puține familii ajung să fie afectate de „plăți catastrofice” pentru servicii medicale – plăți care sunt mult mai mari decât veniturile acestora și îi pot afecta grav.
Afirmația este parțial adevărată. Procentul plăţii din buzunar pe care o fac pacienţii pentru serviciile medicale este ușor diferit față de cel menționat de Alexandru Rafila (19% vs. 22%). În schimb, recomandarea menținerii pragului de 15% este explicit exprimată de OMS, însă doar în unul dintre documentele sale mai vechi.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.