Alexandru Rafila (PSD, ministrul Sănătății)
„Văd că acest vaccin (n.r. - Covid-19), și există dovezi științifice, nu oprește transmiterea, nu influențează transmiterea”.
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 29.08.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3, minutul 9:40

Context

Invitat la emisiunea „În fața națiunii”, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat despre tipul de vaccin care „mai contează” (în cuvintele prezentatoarei) în fața valului nou de îmbolnăviri de la începutul lunii august. La această întrebare, ministrul a declarat că: 

„Acuma există o recomandare, eu am avut o poziție puțin diferită, nuanțată, față de recomandările de la OMS și de la Centrul  European de Control al Bolilor; dânșii recomandă doza a patra de vaccin, deci al doilea booster, cu vaccinul actual […] persoanelor peste 60 de ani și celor cu boli cronice. Eu văd că în România este un interes pentru vaccinare foarte redus, văd că acest vaccin – și există dovezi științifice – nu oprește transmiterea, nu influențează transmiterea și cred că avem o șansă […] să revitalizăm, dacă vreți, vaccinara, dar cu un vaccin care își dovedește eficacitatea și din punct de vedere al reducerii substanțiale a transmiterii”.

Ce verificăm?

Dacă boosterul al doilea (a patra doză de vaccin) influențează transmiterea noilor variante de COVID-19.

Verificare

Anul trecut, Factual.ro a verificat o declarație asemănătoare a deputatului Lilian Scripnic, care declara în martie 2021 că „nici primul vaccin şi nici cele ce au urmat NU împiedică transmiterea virusului, NU îi scutesc pe cei vaccinaţi de infectarea ulterioară şi NU oferă nicio protecţie în faţa noilor tulpini”. Am explicat atunci că studiile arată contrariul, menționând că eficacitatea unui vaccin reprezintă performanța în studiile clinice, iar eficiența se referă la rezultatele vaccinului în circumstanțele reale. În ambele cazuri, procentul exprimat în rezultatele studiilor definește nu numărul de pacienți, ci șansele ca vaccinul să își atingă scopul atunci când este administrat. Pentru data verificării și variantele aflate atunci în circulație, datele științifice arătau că vaccinurile sunt eficiente inclusiv în diminuarea transmiterii.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un document despre folosirea dozei a doua de booster, analizând datele actualizate din SUA, Israel și Canada. Într-adevăr, documentul specifică:

„Protecția conferită de vaccinurile COVID-19 disponibile în prezent împotriva transmiterii SARS-CoV-2 scade substanțial în câteva luni de la vaccinare, în special în contextul fiecărei variante de îngrijorare (n.r. – nou-apărute). Cu toate acestea, în cazul bolilor severe, protecția este relativ bine menținută împotriva fiecărei variante de îngrijorare, inclusiv Omicron și derivatelor sale”.

Cu alte cuvinte, protecția persoanelor vulnerabile este considerată un interes superior față de reducerea transmisibilității, consideră OMS. Chiar și în absența acestui efect, vaccinurile trebuie administrate persoanelor cu boli severe (contrar reticenței manifestate de Alexandru Rafila).

OMS susține că administrarea dozei a doua de booster nu ar trebui să întârzie, pe motivul anticipării unui vaccin care să conțină noile variante. 

Chiar dacă sunt mai puțin eficiente împotriva transmisiei covid, vaccinurile rămân cea mai bună armă împotriva bolii. Un studiu din Israel a comparat personalul medical imunizat cu o singură doză booster și cu două doze. Cei care aveau administrată și a doua doză booster, au înregistrat o creștere a titrurilor de anticorpi (i.e. imunitate activă împotriva Omicron) și o scădere moderată a infectărilor simptomatice. 

În SUA, un alt studiu publicat în luna iulie a acestui an, care așteaptă evaluare inter pares, arată că o a doua doză de booster e importantă în reducerea poverii pandemiei, mai ales dacă este administrată curând după prima doză booster. Mai mult, cercetătorii studiului subliniază că relaxarea timpurie a măsurilor existente de control poate duce la un val mai devastator. 

Un alt studiu din Israel, din luna aprilie a acestui an, subliniază că a patra doză, adică al doilea booster, oferită persoanelor de peste 60 de ani, este esențială în combaterea efectelor pandemiei, dacă este administrată la timp (din nou, contrar abordării lui Alexandru rafila, care sugerează că trebuie așteptată o nouă variantă de vaccin). Cercetătorii israelieni notează clar:

„(…) atunci când epidemia crește exponențial, succesul campaniei de vaccinare depinde de momentul inițierii acesteia. Prin urmare, un răspuns rapid este un factor important în reducerea poverii bolii folosind vaccinarea de rapel”.



Concluzie

Declarația făcută de Alexandru Rafila este trunchiată. Deși vaccinurile curente nu mai sunt la fel de eficiente împotriva răspândirii Sars-Cov2, atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și studiile recente arată că vaccinarea, în special a persoanelor din categoriile de risc, reduce atât rata îmbolnăvirilor grave, cât și povara asupra sistemelor medicale, ceea ce ajută la o gestionare mai bună a pandemiei.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.