Alin Nica (PNL, președinte Consiliul Județean Timiș)
„În calculul incidenței la mia de locuitori nu s-a ținut cont de populația reală a Timișoarei. Calculul s-a făcut pe o populație de aproximativ 300.000 de locuitori care era valabilă la recensământul de acum 10 ani de zile. Numărul real al celor care stau în Timișoara se apropie sau depășește 400.000.”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 09.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Timișoara a intrat în carantină timp de 14 zile începând cu 8 martie, având o rată de incidență de peste 7 la mia de locuitori. Alin Nica, președintele Consiliului Județean din Timișoara, a declarat în aceeași zi într-o conferință de presă, că s-a opus acestei măsuri, unul dintre argumentele aduse fiind:

În calculul incidenței la mia de locuitori nu s-a ținut cont de populația reală a Timișoarei. Calculul s-a făcut pe o populație de aproximativ 300.000 de locuitori care era valabilă la recensământul de acum 10 ani de zile. Numărul real al celor care stau în Timișoara se apropie sau depășește 400.000.”

Ce verificăm?

Numărul locuitorilor din Timișoara și cum este calculată rata de incidență a îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Verificare

La recensământul populației din 2011, Timișoara avea 319.279 de locuitori rezidenți – persoane cu domiciliul în Timișoara.

Direcția de Evidență a Populației Timișoara ne-a transmis că în 2.01.2021 populația activă a Timișoarei era de de 325.827 locuitori.  Redactorul Factual a sunat la Direcția pentru Evidența Populației Timișoara pentru a afla ce înseamnă mai exact populația activă. I s-a comunicat că aceasta reprezintă populația după domiciliu.

Conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență din 10 februarie 2021, calculul ratei de incidență  se realizează prin raportare la cifra comunicată de Direcțiile județene de Evidență a Populației, care transmit cifra reprezentând “suma persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea de referinţă”. 

Populaţia luată în calcul la stabilirea incidenţei fost subiect de controverse încă de anul trecut, când INSP şi Grupul de Comunicare Strategică s-au raportat fie la populaţia rezidentă a capitalei, fie la cea după domiciliu.

În România, populaţia după domiciliu este mai mare decât cea rezidentă cu aproape 3 milioane. 

Concluzie

Afirmația lui Alin Nica este trunchiată. Chiar dacă cifrele sunt apropiate de cele ale recensământului din 2011, rata de incidență pentru Timişoara a fost calculată, conform legii, raportat la numărul de locuitori furnizat de Direcția de Evidență a Populației în 2021.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.