Alin Nica (PNL, președinte Consiliul Județean Timiș)
„Am fost reclamat la ANI pentru că, în timpul mandatului de primar la Dudeștii Noi, am aprobat construirea unei biserici ortodoxe în localitate. Reclamația vizează un presupus conflict penal, de aceea, nefiind de competența ANI, plângerea a fost redirecționată către Parchet sub forma unei sesizări”.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 07.02.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 25 ianuarie 2023, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a sesizat Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în privința președintelui CJ Timiș, liberalul Alin Adrian Nica, pentru:  „conflict de interese”, „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane” și „fals în declarații”

În urma acestui anunț, Nica a scris, pe Facebook, că este „ținta unui linșaj mediatic”, că aceste acuzații sunt „scoase din context” și sunt „metode demne de Securitatea anilor 90”.

„Am fost reclamat la ANI pentru că, în timpul mandatului de primar la Dudeștii Noi, am aprobat construirea unei biserici ortodoxe în localitate. Reclamația vizează un presupus conflict penal, de aceea, nefiind de competența ANI, plângerea a fost redirecționată către Parchet sub forma unei sesizări.

Acuzația de folosirea a funcției pentru favorizarea unor persoane înseamnă că, din calitatea de primar ortodox, am fost de acord să se ridice în localitate un lăcaș de cult ortodox. Desigur că situația este absurdă, dar înțeleg că ANI trebuie să își facă datoria și să ia în considerare orice reclamație, chiar și una neîntemeiată.

Se pare că pe unii îi deranjează mult faptul că susțin Biserica deoarece a mai fost reclamată la ANI și calitatea mea de membru în Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe din Dudeștii Noi. Înainte să fiu ales președinte al Consiliului Județean Timiș, am ieșit din Consiliul Parohial, însă în declarația de interese s-a strecurat o eroare și nu am șters această titulatură. Am greșit când am dat copy-paste în document, acesta este falsul în declarații sesizat la Parchet”, susține președintele CJ Timiș în declarația lui.

Ce verificăm?

Care sunt suspiciunile ANI față de Adrian Alin Nica.

Verificare

Agenția Națională de Integritate a emis un comunicat, în 25 ianuarie 2023, în care anunța că „s-a constatat starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a două persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010”.

Același comunicat arată că inspectorii ANI  au sesizat „Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunilor de conflict de interese, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal.

Potrivit ANI, pe vremea când era primar al comunei Dudeștii Noi, respectiv în 2016-2020, Nica ar fi comis mai multe fapte:

  1. Ar fi participat la luarea unor decizii care au adus un beneficiu de 132.000 de lei unei entități din cadrul Consiliului, în cadrul căruia era, de asemenea, membru
  2. A emis pentru această entitate și o autorizație de construcție
  3. A încheiat un contract civil, în baza căruia a fost remunerat cu 6.900 de lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi avea relații contractuale (ba chiar îi încredințase acestei societăți 15 achiziții directe)
  4. În calitate de primar, a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică
  5. Fals în declarația de interese, întrucât, în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022, a declarat deținerea unei calități din care demisionase
  6. Fals și în declarația de avere, întrucât nu a menționat în, documentul depus în 2020, venituri de 4.636 de lei obținute în anul anterior de la o întreprindere individuală

Ziariștii de la publicația Buletin de Timișoara au sesizat ANI anul trecut și au arătat că administrația județeană Timiș a finanțat biserica din satul Dudeștii Noi, localitatea natală a președintelui CJ Timiș unde, potrivit declarației de avere, are 19 construcții și terenuri (toate obținute în perioada în care era primar). După cum arată și comunicatul ANI, Nica a fost primarul comunei Dudeștii Noi, în perioada 2004-2020.

Potrivit ziarului timișorean, în 2021, parohia ortodoxă din localitatea Dudeștii Noi a primit, din fondurile CJ Timiș ,150.000 de lei, pentru construirea unei biserici. Articolul arată că alocarea pentru această parohie a fost de trei ori mai mare față de sumele de bani primite de celelalte culte

Potrivit declarației de interese a lui Nica din 2021, pe lângă funcția de președinte al CJ Timiș, instituția care a făcut alocarea bugetară, el ocupa și funcția de membru în consiliul parohial al bisericii Sfântul Dumitru din localitatea Dudeștii Noi, beneficiarul alocării banilor.

În 6 iunie 2021, pe site-ul Mitropoliei Banatului a fost publicat un articol în care este prezentată ceremonia de sfințire a locului în care a început construirea bisericii ortodoxe din localitatea Dudeștii Noi. La ceremonie a participat și Alin Nica, este prezentat ca fiind una dintre persoanele care au facilitat finanțarea edificiului de cult.


*Sursa foto: mitropolia-banatului.ro. (Alin Nica este îmbrăcat în pantaloni negri, cămașă albă cu motive populare și cocardă tricoloră)

Buletin de Timișoara a reclamat la Agenția Națională de Integritate că Primăria Dudeștii Noi, faptul că Nica a încheiat cu firma MS-CAD SRL mai multe contracte, în situația în care Nica deține un teren în co-proprietate împreună cu Șuteu Alina, administratorul acestei firme. (aici și aici). După ce Nica Alin a devenit președinte al Consiliului Județean Timiș, societatea menționată a încheiat mai multe contracte cu autoritățile locale din județul Timiș, unele dintre ele fiind în subordinea administrației județene.

Trebuie menționat și faptul că între Alin Nica și publicația Buletin de Timișoara, precum și direct cu ziaristul Alin Chiosa Erimescu, cel care semnează articolele critice la adresa președintelui Consiliului Județean Timiș, există un conflict, care s-a transformat într-un proces. Ziaristul a fost angajat în cadrul Biroului de comunicare al CJ Timiș, dar a fost concediat ca urmare a unei restructurări a aparatului administrativ. 

Ulterior, au fost publicate mai multe articole critice la adresa politicianului, iar Nica a deschis un proces. Judecătorii au considerat că Nica a fost denigrat în cadrul acestei publicații. Firma care editează publicația online și ziaristul au fost obligați să plătească 10.000 lei, cu titlu de daune morale. Sentința nu este definitivă, iar motivarea instanței poate fi citită aici.

Agenția Națională de Integritate cercetează incompatibilitățile și conflictele de interese, așa cum se arată în ghidul de pe site-ul autorității. Atunci când inspectorii Agenției consideră că găsesc fapte care ies din sfera lor de activitate, sesizează organele competente, o procedură de lucru obișnuită, așa cum prevede și Legea 176/2010.

Controlul averilor și adoptarea unui mecanism eficient de verificare a declarațiilor de avere, a constituit o recomandare constantă a Uniunii Europene, de-a lungul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană, fapt consemnat și în documentul de poziție comună al Uniunii pe domeniul justiției și afaceri interne (capitolul 24).

*Foto copertă: Facebook / Alin Nica

Concluzie

Afirmațiile președintelui Consiliului Județean Timiș sunt FALSE. Alin Nica încearcă să minimalizeze cauza ANI, referindu-se doar la construirea unei biserici. În fapt, agenția a sesizat Parchetul în legătură cu mai multe aspecte de natură penală, inclusiv încheierea unor contracte cu beneficii materiale directe, fără legătură cu biserica din Dudeștii Noi.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.