Alina Gorghiu- ministrul Justiției a participat, la Timișoara, în 17 noiembrie 2023, la o conferință organizată de Federația Creștină pentru Educație și Asistență Socială, în care s-au sărbătorit 10 ani de la derularea Programului „O zi cu tata”, proiect realizat de Asociația Bărbaților Creștini. În aceeași zi, Gorghiu a scris, printre altele, pe pagina sa de Facebook:=
„Astăzi, penitenciarul din România a depășit modelul instituției izolate. A devenit un spațiu de întâlnire a intereselor comunitare, o sursă de idei adecvate pentru reeducarea eficientă a deţinuţilor. Iar o dovadă în acest sens o vedem la recidivă. Anul acesta, în luna martie 2023, recidiva a ajuns la cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii 10 ani – 36,75%. Dar sunt încă multe de rezolvat.”
Evoluția recidivei în România.
Recidiva apare, conform Codului Penal ( art. 41), atunci când: „după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de un an și până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârșește din nou o infracțiune cu intenție sau cu intenție depășită, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare”.
Datele furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor la solicitarea Factual arată următoarea situație a recidivei:
Ministerul Public- Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis, la solicitarea Factual, următoarele cifre:
Parchetul General a făcut precizarea că datele reprezintă doar starea de recidivă a inculpaților trimiși în judecată sau din acordurile de recunoaștere a vinovăției la momentul săvârșirii infracțiunii și că nu deține date privind hotărârile pronunțate în perioada pentru care a furnizat date.
Institutul Național de Statistică are publicate date privind situația recidiviștilor pe site până în 2022. Ele arată în felul următor:
Pentru a înțelege diferența dintre seturile de date am întrebat Institutul Național de Statistică care ne-a explicat că diferă sfera de cuprindere folosită de fiecare din instituții și anume:
Datele oficiale arată că afirmația făcută de ministrul Justiției este trunchiată.
Administrația Penitenciarelor arată că în 2023, până la nivelul lui octombrie (nu la nivelul lunii martie cum a declarat Gorghiu), rata de recidivă era într-adevăr de 36,75%.
Problema de interpretare a datelor apare când ne raportăm însă la cifre și la perioada de timp.
Dacă în 2023, până-n octombrie au existat 8676 de recidiviști, în 2019, adică un an calendaristic complet, s-a înregistrat cel mai mic număr de recidiviști din ultimii zece ani, adică 7908.
Am ales acest verdict pentru că, într-adevăr, trendul privind recidiva este unul descendent.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.