Într-un interviu publicat în 10 aprilie 2019, Andrei Caramitru (USR) a făcut următoarea declarație cu privire la alocările din Programul Național de Dezvoltare Locală:
„Județul Teleorman a primit disproporționat de mult în ultimii… mulți ani.”
Câți bani a primit județul Teleorman din PNDL.
Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este, conform Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), „sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport.”
De asemenea, programul se finanţează din transferuri de la bugetul de stat și din alte surse legal constituite. Doar că nu se face o alocare propriu-zisă pe județe, ci autoritățile locale depun propuneri de finanțare în funcție de nevoile pe care le au. Adică primăriile din județ sunt cele care cer banii.
Dar vom verifica situația pe județe pornind de la datele Ministerului Dezvoltării (PNDL I și PNDL II).
Iar situația arată așa:
Adică,
Observăm că din toate fondurile PNDL, 2,84% s-au dus către Teleorman.
Pentru că 7 județe au primit peste 3% fiecare, 27 județe se înscriu în procente cuprinse între 2% și 3%, iar 7 județe au încasat sub 2%, putem admite că județul Teleorman a primit cam aceeași sumă ca majoritatea județelor.
Afirmația lui Andrei Caramitru este falsă. Dacă ne uităm la porția de bani primită de autoritățile din Teleorman din PNDL în comparație cu restul țării, nu putem susține că există deosebiri flagrante.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.