În 8 mai 2022, pe pagina de Facebook AUR, a apărut următoarea postare:
„Bulgaria nu va trimite arme în Ucraina, a decis Parlamentul de la Sofia. În schimb, în Parlamentul României, doar AUR consideră că țara noastră nu trebuie să intervină într-un război care nu-i aparține, altfel decât umanitar!”
Poziția Bulgariei în susținerea militară a Ucrainei.
În 28 aprilie 2022, președintele Ucrainei i-a cerut premierului Bulgariei să permită reparația mașinilor militare ucrainene în fabricile de armament din Bulgaria.
De asemenea, ministrul de Externe al Ucrainei i-a mulțumit pe Twitter premierului Bulgariei pentru că a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru apărarea Ucrainei.
Ministrul Apărării din Bulgaria declara că țara lui nu poate trimite arme pentru că „Nu putem oferi Ucrainei ceva ce nu avem” a spus Dragomir Zakov în martie.
Conform publicației Sofia Globe și jurnaliștilor bulgari contactați de Factual, Parlamentul Bulgariei a votat pe 4 mai 2022 mandatarea guvernului pentru implementarea unui pachet de măsuri pentru a sprijini Ucraina, inclusiv repararea echipamentului militar ucrainean la fabricile bulgare.
Propunerile depuse de partidul Bulgaria Democrată și de opoziția GERB-UDF, care ar fi dat Bulgariei un mandat clar de a furniza armament Ucrainei, au fost respinse.
După o serie de amendamente și o scrisoare trimisă Parlamentului de către președintele ucrainean care conținea șase cereri și nu includea o cerere ca Bulgaria să furnizeze arme țării sale, parlamentul de la Sofia a decis aprobarea pachetului de măsuri.
Pe lângă reparațiilor mașinilor militare, parlamentul a decis ca Ucraina să primească sprijin pentru aderarea la Uniunea Europeană, asistență continuă pentru refugiați, asigurarea exporturilor de cereale ucrainene prin portul bulgar Varna la Marea Neagră și consolidarea cooperării energetice, în special cu importul de energie electrică și gaze naturale din Ucraina. De asemenea, asistență umanitară continuă pentru Ucraina, în special medicamente, haine și produse alimentare.
În ceea ce privește retorica AUR din ultima perioadă, partidul a solicitat în repetate rânduri ca România să își declare „neutralitatea” față de războiul din Ucraina și să ofere doar sprijin umanitar pentru refugiați.
La sfârșit de martie, trei parlamentari Diana Șoșoacă, Francisc Tobă, Mihai Lasca (care au intrat în Parlament pe listele AUR și care sunt actualmente independenți), alături de Dumitru Coarnă (căruia PSD i-a retras sprijinul, ulterior, din cauza acestei inițiative) au fost într-o delegație la Ambasada Federației Ruse la București, prezentând o așa-zisă „poziție de neutralitate” a României în contextul războiului din Ucraina, conform G4Media.
În urmă cu câteva zile, senatoarea Diana Șoșoacă a făcut publică o scrisoare semnată de aceiași parlamentari adresată președintelui Klaus Iohannis și Guvernului României, prin care cer „încetarea de acordare a ajutorului militar Ucrainei”.
Parlamentarii semnatari au solicitat chiar și organizarea unui referendum cu privire la neimplicarea României în războiul din Ucraina.
Este important de subliniat că, deși Bulgaria nu a decis oferirea de armament din dotarea proprie, totuși, Uniunea Europeană a hotărât să finanțeze cu un miliard de euro cumpărarea de armament pentru Ucraina. Banii vin din European Peace Facility, un mecanism al cărui management este asigurat de câte un reprezentant al fiecărui stat membru UE.
Afirmațiile partidului AUR sunt trunchiate.
Am ales acest verdict pentru că datele publice arată clar că partidul omite anumite informații în legătură cu acest subiect.
Bulgaria nu trimite armament, dar permite Ucrainei să-și repare mașinile militare în fabricile bulgărești. Nu este de ignorat că ministrul bulgar al Apărării a declarat că țara sa nu poate trimite în Ucraina arme pentru că nu are ce să trimită.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.