Autoritățile din Alba Iulia au organizat o serie de manifestări, cu ocazia Centenarului Încoronării, care a avut loc în 15 octombrie 1922. Evenimentele au fost puse sub Înaltul Patronaj al Prim-Ministrului României, titlu onorific pe care deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, l-a contestat:
„Din curiozitate am căutat pe site-ul guvernului României și în comunicările publice ale executivului și nu am găsit o procedură privind modul în care premierul poate acorda patronaj unei acțiuni sau unui eveniment. E și normal să nu găsim, pentru că nu există o reglementare specifică, așa cum este procedura prin care președintele României poate acorda înalt patronaj. În concluzie, liberalii au vrut să-l facă un mare om de stat pe domnul general Ciucă și foarte probabil i-au inventat un drept pe care îl are doar președintele României”.
Nicolae Ciucă nu a fost prezent la evenimente, dar a transmis un mesaj oficial cu această ocazie. „Am fost onorat să acord Înaltul Patronaj evenimentelor care marchează un secol de la Încoronarea Suveranilor României Mari și doresc să felicit autoritățile locale și pe toți cei implicați pentru că au ales să evoce acest moment istoric printr-o serie de manifestări deosebite”, a notat premierul, printre altele.
În ce condiții se acordă înaltul patronaj unor evenimente și cine are acest atribut.
Patronajul acordat unui eveniment este o distincție onorifică și nu prezintă niciun fel de obligații financiare sau de organizare. El NU este reglementat prin lege și este mai degrabă o cutumă transmisă peste generații.
De regulă (în sensul de uzanță, nu de reglementare), Înaltul Patronaj (similar patronajului, dar „înalt” se referă la funcția importantă pe care o are o personalitate care girează evenimentul respectiv) se acordă de către șeful unui stat sau de casa regală. În România, ambele variante se pot întâlni.
Totuși, este de subliniat că Înaltul Patronaj nu este apanajul unei singure instituții și/sau personalități anume. În Europa, există diverse entități care acordă această distincție onorifică, de regulă după o cerere prealabilă a beneficiarului și în urma analizării proiectului. Sunt țări care îi conferă expres acest drept doar șefului statului și altele unde diverse personalități îș pot acorda.
Câteva exemple:
Afirmația lui Beniamin Todosiu este parțial adevărată. Nu există reglementări privind acordarea Înaltului Patronaj de către prim-ministrul României și nici o uzanță în acest sens. Totuși, România nu prevede în mod specific exclusivitatea acestui drept (ca Italia). În plus, practica europeană arată că patronajele și înaltele patronaje pot fi conferite de diverse personalități ale statului.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.