În timpul unei întâlniri cu membrii ALDE Bihor, Călin Popescu Tăriceanu a făcut următoarea declarație pe data de 22 februarie 2019 la Oradea:
„Creșterea veniturilor a fost cu mult mai mare decât creșterea inflației. În termeni neți, oamenii au mai mulți bani în buzunar.”
Cât de mare a fost creșterea veniturilor comparativ cu creșterea inflației în 2018 și dacă oamenii au mai mulți bani în buzunar.
Conform site-ului INSSE, rata inflației a crescut:
Datele pentru salariul minim brut și salariul minim net sunt următoarele:
Salariul minim net a crescut cu doar 97 de lei, însemnând o creștere procentuală de 9,1%.
Euro este un punct de reper, așa că vom converti salariul net minim pe economie din 2017 și 2018 în euro. Vom calcula în funcție de valoarea medie a euro pentru fiecare an.
În 2017, valoarea medie a euro a fost de 4.5681 lei, iar în 2018 a fost de 4.653 euro.
După ce convertim salariul net în valoarea euro pentru fiecare an, putem observa o creștere de 7,3%.
Între 2017 și 2018, inflația a crescut de la 1,3% la 4,6% și salariul minim pe economie a crescut, dacă e să ne raportăm la valoarea acestuia în euro, cu 7,3%, adică cu 17 euro.
Pentru a vedea dacă oamenii au mai mulți bani, vom analiza datele referitoare la veniturile și cheltuielile gospodăriilor și persoanelor. Le vom găsi pe site-ul INSSE.
Am extras datele pentru cele patru trimestre ale anului 2017 și pentru primele trei trimestre ale anului 2018, deoarece doar acestea sunt disponibile.
Putem vedea faptul că, per persoană, veniturile au crescut, dar odată cu ele au crescut și cheltuielile. În medie, românii au mai mulți bani în buzunar decât în aceeași perioadă a anului trecut. Observăm că, între trimestrul 3 al anului 2018 și aceeași perioadă din 2017, într-o gospodărie (după scăderea cheltuielilor din venituri) o gospodărie a rămas cu 22 de lei mai mult, iar o persoană a rămas cu 9 lei.
Afirmația lui Călin Popescu Tăriceanu este parțial adevărată. Creșterea veniturilor românilor între anii 2017 și 2018 a fost mai mare decât creșterea inflației. E de menționat totuși faptul că datele trebuie puse în context și că această creștere nu este una semnificativă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.