Carmen Avram (PSD)
„(...)totuși, acest partid a fost cel care a demarat procedurile de aderare a României la UE și NATO.”
Adevărat
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 12.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 10 mai 2019, Carmen Avram – candidat la alegerile europarlamentare din partea PSD – a scris pe Facebook, printre altele, referindu-se la partidul din care face parte:

„(…)totuși, acest partid a fost cel care a demarat procedurile de aderare a României la UE și NATO.”

Ce verificăm?

Cine a demarat procedurile de aderare a României la UE și NATO.

Verificare

NATO

Primele demersuri

    • Potrivit unei cronologii complete făcute de Ministerul Afacerilor Externe, încercările României de apropiere NATO au început, oficial, imediat după Revoluție, în vara anului 1990, în luna iulie, când premierul Petre Roman a trimis Secretarului general al NATO de la acea vreme, Manfred Wörner, invitaţia de a vizita România.
    • În octombrie 1991, preşedintele României Ion Iliescu i-a trimis secretarului general NATO un mesaj în care afirmă disponibilitatea României de a se angaja într-o cooperare strânsă cu NATO.
    • În 1993, Ion Iliescu vizita Cartierul General al NATO și afirma că România își dorește să facă parte din structurile euro-atlantice.
    • De atunci, România a cerut și a făcut pași, pe parcursul anilor, să adere la NATO. Istoricul complet, AICI.
    • În 1999, în urma summit-ului NATO de la Washington, s-a realizat un plan de național de aderare, plan care includea și reforme militare. La guvernare era PNȚCD.
    • Totuși, România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică în timpul Summit-ului NATO de la Praga din 2002.  La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

Aderare

    • La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial, iar pe 2 aprilie 2004, drapelul nostru a fost arborat oficial la sediul NATO.

Apropierea de NATO a început așadar la începutul anilor ‘90, când președinte era Ion Iliescu. Dar, invitația de aderare a venit din partea NATO abia în 2002, când președinte era tot Ion Iliescu, premier – Adrian Năstase, iar ministru de Externe Mircea Geoană. Tot ei au văzut și aderarea concretizată.

 

UE

Demararea primelor proceduri

    • O cronologie a aderării României la Uniunea Europeană este disponibilă atât pe site-ul Comisiei Europene, cât și pe cel al Ministerului de Externe.
    • Potrivit acestora, România a depus prima cerere oficială de aderare la UE în iunie 1995. Împreună cu cererea a fost depusă și Declarația de la Snagov, semnată anterior de toate partidele politice mari de la vremea respectivă.
    • Procesul de negociere a aderării României la Uniunea Europeană a fost oficial lansat abia în februarie 2000.

Aderare

    • România a devenit stat membru al Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2007.

În ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană, ministru de Externe era Teodor Meleșcanu, cel care a și depus cererea de aderare la UE din anul 1995. Președintele  era tot Ion Iliescu, iar premier Nicolae Văcăroiu.

Când în sfârșit am aderat, în 2007, președinte al României era Traian Băsescu, premierul era Călin-Popescu Tăriceanu, iar ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu.

Notă: Lista cu toate guvernele României se poate consulta pe Factual.ro.

Concluzie

Afirmațiile lui Carmen Avram sunt adevărate, cu mențiune că toate partidele au susținut aceste demersuri. Declarația de la Snagov este documentul care susține acest lucru.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.