Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a fost audiată marți, 15 mai, în Comisia de apărare și ordine publică din cadrul Senatului României. Audierea a avut la bază o solicitare a Partidului Național Liberal, pentru „a da seamă cu privire la seria de infracţiuni grave, cu violenţă, cu care s-a confruntat România în ultimele luni”.
Conform Agerpres.ro, Carmen Dan a declarat că anul în curs este al şaselea consecutiv în care infracţionalitatea în România îşi menţine trendul descrescător şi a subliniat că „politica penală a ultimilor ani, conform actualului Cod penal, a fost aceea de a sancţiona cu oarecare blândeţe violenţa şi de a înfiera, însă, criminalitatea economico-financiară”.
Este infracționalitatea din România în al șaselea an în curs în trend descrescător? Și a fost politica penală a ultimilor ani mai blândă cu violența?
Pentru a putea verifica trendul infracționalității în România în ultimii ani, am consultat datele oficiale ale Institutului Național de Statistică, date culese de către această instituție de la Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliției Române.
Astfel, conform bazei de date TEMPO / Justiție / Seria Rata Infracționalității la 100 de mii de locuitori, numărul de infracțiuni în perioada 2010-2016 a fost:
Pentru a completa acest tablou, tot pe baza datelor INS, ne-am uitat la care este structura infracționalității înainte și după intrarea în vigoare a noului Cod Penal (acesta a intrat în vigoare la începutul anului 2014). Observăm din datele statistice că infracțiunile economico-financiare nu au fost neapărat de „a înfiera” criminalitatea economico-financiară – după 2014 pare că numărul cazurilor de această natură soluționate de poliție sau trimise către Parchete este în scădere.
Ultima actualizare a datelor INS a fost făcută în noiembrie 2017.
Afirmația ministrului Carmen Dan este falsă. Rata infracționalității în România în ultimii ani este una fluctuantă, iar din statistici nu putem trage o concluzie cu privire la faptul că, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal, au fost mai curând “înfierate” infracțiunile economico-financiare.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.