În 26 februarie, deputatul și președintele USR, Cătălin Drulă a acordat un interviu publicației PRESShub. Acesta a descris actualele problemele cu care se confruntă România și incapacitatea actualei guvernări de a gestiona aceste situații tensionate. Pe lângă situația din Ucraina sau din Republica Moldova, Cătălin Drulă a vorbit și despre inflația din România și în special situația inflației la alimente afirmând:
“Inflația nu e la fel în toate țările, mai ales pe partea de inflație la alimente, România e în top, dacă nu mă înșel, în top trei sau patru din Uniunea Europeană.”
Vom analiza cum se situează România la nivel european din punct de vedere al inflației la alimente în prima lună a anului 2023, față de ultima lună a anului 2022.
Datele Eurostat arată că în cazul României, rata inflației a scăzut de la 14.1% cât era în decembrie anul trecut, la 13.4%.
Eurostat mai arată că în cazul prețului la produsele alimentare s-a produs o creștere a inflației de la 23% în decembrie 2022 la 23,2% în ianuarie 2023 în România.
Deși România se află peste media Uniunii Europene la inflația produselor alimentare, nu se află în primele trei sau patru state membre ale UE.
România (cu procentul de 23,2) ocupă locul opt la nivelul Uniunii Europene fiind întrecută de Bulgaria (procent de 25,9), Republica Cehă (procent de 26,2), Letonia și Estonia (ambele cu un procent de 28,5), Slovacia (procent de 28,6), Lituania (procent de 32) și Ungaria (procent de 48,2).
Afirmația lui Cătălin Drulă este falsă. Chiar dacă inflația la alimente în România depășește media Uniunii Europene, statul român nu se află printre primele trei sau patru state la nivelul UE în perioada decembrie 2022-ianuarie 2023.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.