După ce judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-au condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat:
„Eu susţin că atât timp cât în Europa abuzul în serviciu e dezincriminat, a condamna un om pe abuz în serviciu mi se pare o chestie destul de nelalocul ei.”
Dacă abuzul în serviciu este dezincriminat în Europa / Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană nu are încă o politică unitară în ceea ce privește abuzul în serviciu, dar există tratate și convenții internaționale semnate și ratificate de țările membre, prin care acestea și-au asumat adoptarea de măsuri legislative prin care abuzul în serviciu să fie incriminat.
De exemplu, doar cinci țări din întreaga lumea nu au semnat sau ratificat Convenția ONU împotriva Corupției: Ciad, Somalia, Eritrea de pe continentul african și Surinam – o republică din America de Sud și Coreea de Nord. Găsiți aici lista țărilor și data la care s-a angajat fiecare stat din lume să respecte convenția.
Consultând Convenția ONU împotriva Corupției, observăm art. 19, care spune:
„Fiecare stat parte are în vedere să adopte măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru a atribui caracterul de infracţiune, în cazul în care actele au fost săvârşite cu intenţie, faptei unui agent public de a abuza de funcţiile sau de postul său, adică de a îndeplini ori de a se abţine să îndeplinească, în exerciţiul funcţiilor sale, un act cu încălcarea legii, cu scopul de a obţine un folos necuvenit pentru sine sau pentru altă persoană sau entitate.”
Mai departe, Ombudsmanul european – adică avocatul poporului ales la nivelul UE – investighează plângerile făcute de cetățeni sau de asociații împotriva instituțiilor sau organizațiilor uniunii europene. Printre atribuții este și investigarea abuzului în serviciu.
Un studiu publicat în 2017 de serviciul de cercetare al Parlamentului European privind corupția la nivelul Uniunii Europene, menționează și el cazuri de țări în care abuzul în serviciu este incriminat sub diverse forme în legislația locală. Printre cele amintite sunt Bulgaria, Finlanda, Marea Britanie și România.
Tot anul trecut, Uniunea Națională a Judecătorilor din România a transmis Parlamentului României un studiu comparat care arată felul în care țările din Europa tratează penal abuzul în serviciu. Spre exemplu, Italia, Portugalia, Croația, Austria, Bulgaria și Ungaria incriminează, abuzul în serviciu în momentul în care se dovedește că e făcut cu intenție.
Alte state precum Germania și Olanda nu au în legislație distinct prevăzută infracțiunea de abuz în serviciu, dar ea este acoperită prin alte definiții date corupției.
Declarația lui Cătălin Rădulescu este falsă, fie că ne referim la state membre ale Uniunii Europene, fie la Uniunea Europeană ca entitate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.