Pe 21 ianuarie, activista de mediu Ana Oros Daraban, în vârstă de 43 de ani, a decedat ca urmare a mușcăturilor cauzate de o haită de câini maidanezi din zona Lacului Morii, localizată în sectorul 6 al Municipiului București, unde se afla la alergat.
La scurt timp după incident, au apărut și primele reacții ale autorităților implicate, printre care și cea a lui Ciprian Ciucu, primarului sectorului 6 din București. Printr-o postare realizată pe pagina personală de Facebook în data de 25 ianuarie, acesta a invocat Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) drept principala entitate responsabilă pe raza municipiului București de strângerea câinilor fără stăpân.
După ce-a înșirat un scurt istoric al funcționării ASPA și al activității sale din ultimii ani, primarul Ciprian Ciucu a adus în discuție faptul că „până în anul 2017 au fost prinși aproximativ 54.000 de câini din care aproximativ 30.000 eutanasiați, iar 24.000 adoptați”. Tot el a precizat că, din acel an încolo, numărul angajaților care să se ocupe de prinderea câinilor a scăzut, ca mai apoi să fie interzisă și eutanasierea.
De aceea, activitatea ASPA s-a concentrat mai mult pe partea de prevenție, prin sterilizări și adopții, decât pe capturare, primarul declarând în aceeași postare că „dacă în anii anteriori se capturau cca. 8000 de caini pe ani, în 2022, capturarea a ajuns la cca. 1500 de câini pe an. Conform estimărilor specialiștilor, în acest moment avem undeva la 8.000 de câini fără stăpân”.
Care este numărul de câini fără stăpân în București în prezent și câți au fost capturați în ultimii ani.
Din punct de vedere legislativ, OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân evidențiază clar, chiar de la început, că atât consiliile locale, cât și Consiliul General al Municipiului București, au obligația de a înființa servicii specializate pentru îngrijirea acestora, unde să existe „cel puțin un tehnician veterinar”.
O postare publicată recent pe Facebook de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) arată însă că numai Primăria Sectorului 1 are un astfel de adăpost public pentru gestionarea câinilor maidanezi.
ASPA este, de altfel, instituția căreia îi corespunde sarcina de a monitoriza și captura câinii fără stăpân de la nivelul municipiului București, aflați strict pe domeniul public. Cu toate acestea, echipajele de poliție de la nivel local trebuie să completeze acțiunile de capturare cu activități cum ar fi: verificarea proprietarilor de câini, verificarea animalelor să fie sterilizate și microcipate, dar și să fie ținute pe „proprietăți private îngrădite corespunzător” pentru a nu ieși în zone publice.
În urma unei solicitări făcute către ASPA în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, am putut constata că numărul câinilor capturați din ultimii cinci ani a fost de 11.479, care ar însemna o medie de 2300 de câini pe an.
Mai mult decât atât, așa cum arată aceeași postare făcută de ASPA pe Facebook, pe anul 2022 s-au adunat în jur de 1700 de câini fără stăpân în Capitală, cei mai mulți provenind din sectorul 6.
Tot în cadrul aceleiași postări, Ciprian Ciucu afirmă și că „în acest moment avem undeva la 8.000 de câini fără stăpân”. Cu toate acestea, răspunsul primit de la ASPA în baza Legii 544 arată că nu există, la momentul de față, un recensământ al câinilor fără stăpân, deci nu se poate ști cu exactitate numărul acestora.
Afirmația făcută de primarul sectorului 6 din București, Ciprian Ciucu, este trunchiată. Cu toate că numărul capturilor de câini maidanezi a scăzut în raport cu perioada la care face referire, nu există concret un recensământ al câinilor fără stăpân pentru a avea niște statistici clare. Am ales acest verdict pentru că, politicianul amestecă bucăți de adevăr cu date pe care noi nu am reușit să le identificăm.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.