Pe 12 noiembrie 2021, Claudiu Nasui- fost ministru al Economiei a scris pe Facebook:
„Cât am fost ministru am tăiat o groază de cheltuieli inutile şi am început cea mai amplă reorganizare a ministerului din istoria sa tăind numărul de posturi cu 40%”.
Afirmația face parte dintr-o postare mai amplă, în care actualul deputat abordează creșterea inflației și a deficitul bugetar
Dacă s-au redus cheltuielile și s-au tăiat 40% din posturi la Ministerul Economiei, în mandatul lui Claudiu Năsui.
În 2020, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri avea un număr maxim de 1081 de posturi aprobat prin hotărâre de guvern.
În 23 decembrie 2020, președintele Klaus Iohannis a numit un nou guvern, condus de Florin Cîțu. La acel moment, Claudiu Nasui a fost desemnat ca ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, funcție pe care a ocupat-o până în 8 septembrie 2021.
Anul trecut, numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al ministerului s-a redus, tot prin hotărâre de guvern, la 839. Asta înseamnă o reducere de 22.38%.
Doar că, tot anul trecut, s-a mai întâmplat ceva. Ministerul Turismului s-a comasat cu Ministerul Economiei, din care s-a desprins cel al Energiei. Înainte de comasare, Ministerul Turismului avea alocate 238 de posturi. După ce s-a desprins din Ministerul Economiei, cel al Energiei a rămas cu 337 de posturi.
Factual a solicitat Ministerului Economiei numărul maxim de posturi aprobate pentru ultimii 30 de ani. Potrivit răspunsului oficial, numărul a variat, iar instituția a fost supusă mai multor reorganizări prin divizări parțiale și/sau comasări, cu alte entități ale administrației publice centrale.
Datele arată că în 2008 s-a produs cea mai mare scădere a numărului de posturi. 477 față de 2447 în anul precedent. Acest lucru s-a datorat și separării ministerului în cel al Economiei și Finanțelor, la doar un an după ce s-a produs comasarea celor două ministere.
Numărul de posturi a suferit modificări substanțiale, când ministerul a fost reorganizat prin divizări și comasări. De fiecare dată, cifra a variat în funcție de portofoliile care au fost adăugate sau pierdute (spre exemplu, portofoliul Finanțelor este mult mai amplu decât cel al Turismului).
După Revoluție, Ministerul Economiei a suferit următoarele reorganizări:
Datele privind numărul maxim de posturi apar și în hotărâri de guvern:
Pentru că numărul de posturi aprobate nu reflectă situația efectivă a angajaților, am cerut Ministerului Economiei să ne comunice numărul de angajați pentru 2021, precum și actele normative care au reglementat organizarea și funcționarea instituției. Situația arată așa:
Este adevărat, așadar, că, în mandatul lui Claudiu Năsui, numărul efectiv al salariaților s-a redus, dar cu aproximativ 30%, scăzând de la 768 angajați câți erau în ianuarie 2021, la 540 în septembrie când Nasui a plecat din minister.
Dacă ne uităm la execuțiile bugetare pentru Ministerul Economiei, vedem însă un alt tablou.
Iată cum arată execuția bugetară în ianuarie 2021 (când Claudiu Năsui a preluat mandatul), pentru cheltuielile legate de personal din veniturile proprii (respectiv posturile din imediatul control al ministrului):
La finalul mandatului, pentru luna septembrie 2021, execuția pe aceleași cheltuieli arată o medie lunară care nu duce în niciun caz la concluzia unei reduceri de 40%, ci cheltuielile de personal sunt reduse cu aproximativ 16%:
Similar, pe restul cheltuielilor de personal, dacă luăm în calcul și alte surse de venit (adică nu doar integral de la bugetul de stat), media lunară arată în felul următor:
Ianuarie (din toate sursele) – cheltuieli de personal: 18,736,316.00 lei
Medie lunară în mandatul lui Claudiu Năsui: 16,039,103.21 lei
Declarația lui Claudiu Năsui este trunchiată. Este adevărat că a existat o scădere a numărului de posturi în mandatul său, dar nu de 40%. Cheltuielile cu personalul au suferit o reducere chiar mai mică, de aproximativ 16%. În plus, reorganizările prin desprinderi de portofolii au implicat de fiecare dată și reduceri în organigrama finală a ministerului.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.