După ce pe 6 octombrie premierul Cîțu a alocat primarilor din țară peste 1 miliard de lei din Fondul de Rezervă, în ziua următoare, Clotilde Armand – primarul sectorului 1 din Capitală a scris pe Facebook:
„Așadar, domnul prim-ministru Florin Cîțu a împărțit banii din Fondul de Rezervă al Guvernului României primarilor PNL și PSD. Un miliard de lei. Nici un ban pentru primarii USR din București, Timișoara, Brașov, Alba Iulia etc“.
Către cine s-au dus banii din Fondul de Rezervă.
În 6 octombrie 2021, Guvernul a alocat 1.110.966 mii lei unităților administrativ-teritoriale ale țării pentru echilibrarea bugetelor locale.
Documentul arată că nu au fost alocați bani nici unui sector din București.
Factual.ro a analizat sumele alocate, în raport cu culoarea politică a primarilor. Documentul poate fi consultat public aici, iar disproporția sumelor alocate față de culoarea politică a primarilor este evidentă.
Banii cei mai mulți s-au dus către primari PNL, PSD și UDMR.
Clotilde Armand se referă strict la primarii USR, motiv pentru care am analizat și alocările de fonduri către această formațiune politică.
Potrivit rezultatelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, au obținut mandate de primar 37 de candidați USR-PLUS, fără să se afle în alte alianțe electorale.
Cinci primării conduse de membri USR-PLUS au primit bani din Fondul de Rezervă:
Niciunul dintre orașele mari câștigate de USR PLUS (Brașov, Cluj, Timișoara, Alba-Iulia) și nici sectorul 1 din București (condus de Clotilde Armand) nu se află pe lista localităților care au primit bani din fondul de rezervă.
Think tank-ul Expert Forum a elaborat o analiză asupra fenomenului alocărilor de bani din Fondul de rezervă al Guvernului, în perioada 2008-2021, incluzând cea mai recentă hotărâre a Guvernului Cîțu.
Conform acestora, fondul de rezervă a este o sursă de clientelism, partizanatul politic fiind din ce în ce mai accentuat.
„În octombrie 2021 indicii clientelismului în alocarea de discreţionară de fonduri pentru autorităţile locale au atins maximul istoric al ultimilor 15 de ani, conform calculelor EFOR”, arată raportul.
Afirmația lui Clotilde Armand este adevărată. Deși există cinci primari USR care au primit bani din fondul de rezervă, prin cea mai recentă hotărâre a guvernului Cîțu, proporția lor este foarte mică, în raport cu celelalte partide politice. În plus, orașele mari conduse de USR nu au primit niciun ban.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.