Clotilde Armand, candidat la alegerile europarlamentare din partea USR+PLUS, a a scris pe 17 mai 2019 că Liviu Dragnea și directorul Tel Drum sunt puși sub acuzare de OLAF pentru constituire de grup infracțional organizat. A adăugat că șeful PSD a dat în judecată Comisia Europeană pentru anularea raportului OLAF și că:
„În țară a înființat prin OUG împreună cu Tudorel Toader secția de investigare a magistraților pentru a obține dosarul Tel Drum SA de la DNA. Și ce să vezi? În plină campanie electorală, Tel Drum SA mai primește un contract de 13 milioane de lei de la CJ Teleorman.”
Dacă Tel Drum a primit un contract de 13 milioane de lei de la CJ Teleorman în timpul campaniei electorale.
Într-adevăr, procurorii DNA îi investighează pe președintele PSD Liviu Dragnea și pe fostul director al Tel Drum Marian Fișcuci pentru că au constituit un grup infracțional organizat care a sustras bani din bugetul național și european. Dosarul a plecat de la verificări făcute de OLAF (Oficiul European pentru Combaterea Fraudelor):
„Contribuţia Oficiului European pentru Combaterea Fraudelor (OLAF) la acest rezultat a fost evidenţiată de DNA. Direcţia Naţională Anticorupţie a explicat că acest dosar este rezultatul a două investigaţii efectuate de OLAF privind proiecte finanţate de Fondul European pentru Dezvoltarea Regională în scopul construirii de drumuri în România, investigaţii finalizate în mai şi septembrie 2016. OLAF a găsit dovezi care sugerează colaborări secrete între beneficiarii fondurilor, funcţionari publici şi firmele contractate, inclusiv falsificare de documente în timpul procedurilor de achiziţie. Unele dintre aceste documente au fost folosite pentru susţinerea dosarului pe care beneficiarul l-a transmis Autorităţii de Management, rezultatul fiind alocarea a 21 de milioane de euro din fonduri ale Uniunii Europene. Investigaţiile OLAF s-au finalizat prin formularea de recomandări financiare adresate Direcţiei Generale pentru Politici Regionale şi Urbane în sensul recuperării în totalitate a sumei de 21 de milioane de euro, precum şi cu recomandări judiciare adresate Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România pentru iniţierea unor acţiuni judiciare în acest caz”, potrivit comunicatului instituției europene.
Apoi, Liviu Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE pentru un răspuns negativ primit de la Comisia Europeană (Decizia OCM(2018)20575) la o plângere pe care o făcuse în privința raportului OLAF, care a dus la apariția dosarului Tel Drum.
Dosarul T 738/18, Dragnea versus Comisia Europeană, a fost înregistrat pe 11 decembrie 2018. Documentul poate fi consultat aici. Pe scurt, Liviu Dragnea acuză Comisia Europeană că nu i-a acordat dreptul la apărare și nu i-a respectat prezumția de nevinovăție.
Înființarea secției care anchetează magistrații s-a făcut în 2017, printr-o propunere de modificare a legii privind organizarea judiciară, una dintre legile justiției. A fost atacată la Curtea Constituțională în repetate rânduri, dar CCR a decis în final că este constituțională. Legea a întrat în vigoare în iulie 2018 – Legea nr. 207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Guvernul a adoptat în octombrie 2018 ordonanța de urgență prin care a fost operaționalizată această secție în cadrul Parchetului General(OUG 90/2018). Aceasta a trecut apoi și de Parlament.
În februarie 2019, dosarul Tel Drum (în care Liviu Dragnea are calitate de suspect) a ajuns la această Secție specială pentru investigarea magistraților, la a patra solicitare, după ce cei doi procurori care o conduc, Gheorghe Stan și Adina Florea, au cerut în repetate rânduri să le fie transferat de la DNA. Aceștia au obținut o copie, după ce au motivat că dosarul în care este urmărit Liviu Dragnea este o probă în soluționarea unui dosar care ar viza un magistrat.
Chiar dacă este în insolvență de la finalul lunii ianuarie 2018, Tel Drum încă primește contracte, mai ales de la Consiliul Județean Teleorman.
Verificăm pe SEAP.
Vedem că Tel Drum a câștigat pe 16 mai 2019 – deci în timpul campaniei electorale – un contract de la Consiliul Județean Teleorman în valoare de peste 13 milioane de lei pentru modernizarea drumului DJ 612 Calinesti (DJ 703) – Antonesti km 48+080 – 55+594 (7,514 km).
Acesta este al doilea contract pe care Tel Drum l-a primit în 2019 de la CJ Teleorman.
La începutulul anului, societatea a mai primit un contract de 10 milioane de lei pentru modernizarea DJ 506 Scurtu Mare (DJ 701) – Negreni, km 87+000 – 94+160 (7,160 km), contract pe care îl găsim în SEAP.
Afirmațiile lui Clotilde Armand sunt adevărate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.