Europarlamentarul USR Clotilde Armand a făcut în 27 ianuarie 2020 următoarea afirmație:
„(…)vârsta de pensionare reală în România este în medie peste vârsta legală. Nu mai sunt decât 2 țări europene în această situație, în rest oamenii se pensionează în medie mai repede.”
Dacă vârsta reală de pensionare din România este în medie peste vârsta legală și care este situația la nivel european.
Vârsta de pensionare reală reprezintă media vârstei la care s-au pensionat cetățenii. Aceasta poate să difere față de vârstă de pensionare legală, dat fiind că este influențată de mai mulți factori, cum ar fi pensionarea anticipată sau pensionarea pe caz de boală. Adică situații în care cei pensionați nu au împlinit vârsta standard.
În ianuarie 2020, într-un răspuns oficial pentru G4Media.ro, Casa Națională de Pensii a transmis că:
„Vârsta medie efectivă de pensionare în anul 2019 a fost de 60,5 ani pentru bărbați și 58,4 ani pentru femei.”
Media făcută, potrivit răspunsului lor, „include categoriile de pensie de limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parțială și pensiile de invaliditate, excluzându-se categoria de pensie de urmaș”.
În ambele cazuri, vârsta reală de pensionare este cu aproximativ 5 ani mai puțin decât limitele de vârstă prevăzute de lege.
Potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare a fost în 2019 de 65 de ani în cazul bărbaților și de 61 de ani în cazul femeilor (urmând să crească treptat la 63 de ani).
Raportul pentru îmbătrânire (publicat în noiembrie 2017 de Comisia Europeană) conține atât o statistică a vârstei legale de pensionare din UE, cât și una pentru vârsta anticipată de pensionare.
În cazul României, vărsta de pensionare anticipată a fost sub vârsta legală la nivelul anului 2016.
European Data Journalism Network explică într-un articol că la nivel european, situația e destul de similară ca cea din România. Citând date din 2017 ale OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), EDJN explică:
„Evident, fiecare țară este diferită, dar o constantă este evidentă: dintre cele 26 de țări membre ale OCDE, 18 au o vârstă medie efectivă de pensionare mai mică decât cea legală. Diferențele variază în funcție de țară.”
În toate țările OECD, care sunt și state membre UE, vârsta medie efectivă de pensionare mai mică decât cea legală:
Afirmațiile europarlamentarului Clotilde Armand sunt false. Acest fapt este arătat de datele oficiale existente.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.