Ștefănescu Codrin (PSD)
„BEC a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea candidaților pe buletinul de vot. Și au tot tras ei la sorți până le-a ieșit Klaus pe prima poziție. Ca să fie bine, să nu fie rău. Și să ne intre-n ochi din prima. Simplu.”
Fals
Barometru Factual
Data verificării: 19.10.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce Biroul Electoral Central a publicat ordinea candidaților la alegerile prezidențiale pe buletinul de vot,  în 29 septembrie2019, Codrin Ștefănescu de la PSD a sugerat că, în mod intenționat, Biroul Electoral Central l-a pus pe prima poziție pe Klaus Iohannis ca să ne intre-n ochi din prima”. Afirmația lui completă este: 

„BEC a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea candidaților pe buletinul de vot. Și au tot tras ei la sorți până le-a ieșit Klaus pe prima poziție. Ca să fie bine, să nu fie rău. Și să ne intre-n ochi din prima. Simplu.”

Ce verificăm?

Cum se stabilește ordinea candidaților pe buletinul de vot.

Verificare

Procedura de stabilire a ordinii candidaților pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale

Pentru verificare apelăm la Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României dar și la actele care stabilesc interpretarea unor articole din această lege, respectiv Hotărârea BEC nr. 2/H/26.09.2019 și Decizia BEC nr. 32/D/27.09.2019.

Tragerea la sorți a ordinii candidaților se face în două etape, conform art. 17 alin. (1), lit. c, astfel:

  • în prima etapă, candidații propuși de formațiunile politice care dețin calitatea de partid politic parlamentar la momentul respectiv
  • în a doua etapă din rândul celorlalți candidați, candidații formațiunilor neparlamentare sau candidați independenți

Făcând referire la prima poziție de pe buletinul de vot, șansa ca un candidat să obțină această poziție este condiționată de faptul că acesta trebuie să fie propus de partid politic parlamentar.

În această situație se aflau următorii candidați:

  • Vasilica-Viorica Dăncilă – PSD
  • Theodor Paleologu – PMP
  • Klaus-Werner Iohannis – PNL
  • Ilie-Dan Barna – Alianța USR-PLUS
  • Hunor Kelemen – UDMR

Actul care demonstrează îndeplinirea procedurii este Procesul-verbal nr. 299/C/BEC/P/2019, neexistând înregistrare audio-video cerută prin lege. 

Cu toate acestea, Biroul Electoral Central este compus și din reprezentanți ai partidelor politice, asigurând în acest fel, prin echilibrul părților, o procedură echitabilă.

Cine face parte din BEC

Pentru verificare apelăm la Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României dar și la Procesul-verbal de stabilire a compunerii Biroului Electoral Central  nr. 1/PVC/BEC/P/2019.

Articolul 16 alin. (1) ne prezintă componența : 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și din cel mult 10 reprezentanți ai formațiunilor politice.

Reprezentanții partidelor politice desemnați pentru alegerile prezidențiale din 2019 sunt:

  • Cristian Ene, de la PNL
  • Dorel-Constantin Onaca, de la PMP
  • Daniela Călin, de la ALDE
  • Dora-Emese Szilagyi, de la UDMR
  • Lavrin-Ioan Covaci, de la PSD
  • Mihai Alexandru Badea, de la USR

Interesul membrilor de partid privind poziționarea candidatului propriu cât mai avantajos pe buletinul de vot este evident. În acest sens, corectitudinea procedurii este asigurată prin componența diversificată a Biroului Electoral Central.

Am verificat ordinea de zi  Biroului Electoral Central din data procedurii (26 septembrie 2019) însă nu a fost depusă nicio contestație sau vreo soluționare de contestație privind tragerea la sorți. Acest lucru ne-a fost comunicat și de purtătorul de cuvânt al BEC.

Concluzie

Afirmația lui Codrin Ștefănescu este falsă. Formațiunile politice (inclusiv PSD) au reprezentanți în Biroul Electoral Central și ar fi avut tot interesul să conteste corectitudinea poziționării candidaților pe buletinul de vot. Pe ordinea de zi, unde se înregistrează aceste neregularități, nu există nicio contestație în acest sens.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.