În 8 iulie 2019, europarlamentarul PRO România Corina Crețu a făcut următoarea afirmație:
„Cel mai trist grafic: garanția pentru tineri (YEI – Youth Employment Initiative), prin care angajatorii ar fi primit bonusuri angajând tineri, a fost cheltuită la un nivel de sub 3 la sută din suma alocată României pentru perioada 2014-2020.”
Ce procent din garanția pentru tineri (YEI - Youth Employment Initiative) a fost cheltuit de România din suma care i-a alocată pentru perioada 2014-2020.
Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (YEI) a fost lansată de Uniunea Europeană pentru a oferi sprijin tinerilor care locuiesc în regiuni unde rata șomajului depășea 25% în 2012.
Pentru 2014-2020, bugetul total este de 10,3 miliarde de euro.
Această inițiativă este complementară altor acțiuni întreprinse la nivel național, sprijinite în special de Fondul Social European (FSE), care vizează implementarea programelor din cadrul Garanției pentru tineret. FSE poate ajuta chiar și la reformarea instituțiilor și serviciilor de ocupare a forței de muncă, educație și formare, nu doar persoane fizice.
Comisia Europeană a creat un portal special dedicat YEI care prezintă situaţia alocărilor şi a absorbţiei pentru fiecare țară.
Iar pentru informații și mai detaliate, un raport recent cu Primele rezultate ale implementării inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor este disponibil pe site-ul Comisiei Europene.
Finanțarea implementată
Revenind însă la datele de pe portal, care sunt actualizate la zi, programele naționale și regionale prezintă Comisiei date financiare privind progresele realizate de acestea astfel:
Bugetul planificat al României, adică suma totală pe care țara putea să o cheltuiască în acest exercițiu bugetar (fonduri UE+naționale) ajunge la exact 328.905.184 milioane euro.
Cu acestă suma care ne-a fost alocată, țară noastră s-a poziționat la locul 8 între țările din UE. În ceea ce privește bugetul decis și cel efectiv, România se află pe ultimul loc.
Bugetul decis a fost de 4.283.731 milioane euro (1% din bugetul planificat), dar cheltuielile efective au fost chiar și mai mici, de 906.708 euro (0% din bugetul planificat), potrivit Comisiei Europene.
Adică din aproape 300 de milioane de euro, România nu a reușit să cheltuie nici măcar un milion de euro.
Plățile UE
Comisia Europeană mai are o secțiune în care prezintă plățile cumulate efectuate până în prezent din YEI către fiecare stat membru pentru perioada 2014-2020.
Adică strict fondurile europene care au fost transferate către fiecare stat.
Prezentarea implică o împărțire pe tipul de plată și oferă un clasament al statelor membre pe baza consumului de procent din totalul finanțării YEI disponibile.
Sursă: European Structural and Investment Funds: Youth Employment Initiative EU Payments
Pentru România, așadar:
Notă: Sumele de mai sus arătau așa la 20.07.2019. Acestea se actualizează zilnic.
Potrivit sumei care reprezintă cheltuielile efective, pe care Comisia Europeană le-a estimat ca procent de 0% din bugetul planificat, afirmația europarlamentarului PRO România Corina Crețu potrivit căreia garanția pentru tineri a fost cheltuită la un nivel de sub 3 la sută din suma alocată României pentru perioada 2014-2020 este adevărată.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.