Cosette Chichirău (USR)
„Avem de departe cel mai mare număr de cadre medicale infectate din toate state care trec prin pandemie, aproape 15% din cazurile confirmate față de Italia cu 9%! ”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 07.04.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deşi în România au fost confirmate doar 3183 de cazuri de infecţie cu virusul Sars Cov 2, un număr relativ mic raportat la populaţia ţării, pandemia de coronavirus a dus deja la închiderea temporară a unor spitale din cauza infectării angajaţilor. Deputatul USR Cosette Chichirău a scris pe Facebook în 2 aprilie 2020:

”Avem de departe cel mai mare număr de cadre medicale infectate din toate state care trec prin pandemie, aproape 15% din cazurile confirmate față de Italia cu 9%! ”

În aceeaşi postare, Cosette Chichirău se referă la “ultimul ordin al Ministrului Sănătății Nelu Tătaru care spune că personalul medical trebuie să poarte echipament normal de spital, adică fără măști și mănuși de protecție.”.

Ce verificăm?

Dacă avem cele mai multe cazuri de cadre medicale cu infecţii SARS Cov 2 confirmate.

Verificare

În 1 aprilie, numărul infecţiilor cu coronavirus  confirmate la cadre medicale a crescut la 357 din totalul de 2460, reprezentând 14,5% din totalul cazurilor.

Italia, cea mai afectată ţară europeană, a raportat în 27 martie că în cazul a 6414 de lucrători sanitari a fost confirmată infecţia cu SARS Cov 2, dintr-un total de 73780 de cazuri. Procentual, cadrele sanitare reprezintă 8,7% din infecţiile confirmate.

În Spania numărul cadrelor sanitare infectate era la sfârşitul lunii martie de 12298 din 87956  de cazuri confirmate, adică un 13,9%  din totalul infecţiilor. Tot în Spania, lipsa materialelor de protecţie este considerată cauza posibilă a acestor infecţii.

Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus Covid 19 a fost aprobat printr-un ordin de ministru emis în 29 martie. În locul ministrului Nelu Tătaru a semnat secretarul de stat Horaţiu Moldovan. Planul prevede că echipamentul obişnuit de spital este suficient în anumite cazuri, cum ar fi triajul pacienţilor. Însă numărul mic de teste efectuate de ţara noastră, împreună cu posibilitatea transmiterii de la purtătorii pre sau asimptomatici  creşte riscul infectării personalului medical.

Concluzie

Cosette Chichirău a făcut o afirmație parțial adevărată. Raportat la numărul de cazuri confirmate, România are într-adevăr un număr ridicat de cadre sanitare infectate, însă procentul nu e foarte departe de cel al Spaniei. Datorită numărului mic de persoane testate, de doar 2121 de teste la un milion de locuitori, faţă de 7593 de teste/milion de locuitori în Spania, respectiv 11436 în Italia, creşte riscul ca angajaţii din sistemul medical să fie infectaţi de persoane fără simptome.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.