Cosette Chichirău (USR)
„Din cauza CCR au fost închise peste 800 de dosare cu prejudicii totale de peste 4 miliarde de euro.”
Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 13.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deputatul USR Cosette Chichirău a făcut următoarea afirmație pe 4 iunie 2020:

„Din cauza CCR au fost închise peste 800 de dosare cu prejudicii totale de peste 4 miliarde de euro.”

Sursa: Facebook  

Ce verificăm?

Dacă din cauza CCR au fost închise peste 800 de dosare și ce prejudicii totale au adus acestea.

Verificare

Procurorului șef al DNA, Crin Bologa, a acordat un interviu pentru PressHub în care a declarat că dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, în urma unei decizii a CCR, a făcut ca DNA să dea soluţii de clasare în aproape 800 de dosare cu prejudicii de câteva sute de milioane de euro.

 

În  3 iunie, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, s-a arătat deranjat de declarațiile șefului DNA, declarând pentru Agerpres„(…) Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui. Eu ştiu, de asemenea, că această instituţie trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, după cum trebuie să aplice şi deciziile Înaltei Curţi de Casaţie, nu să le comenteze”.

 

Ulterior, DNA a transmis un comunicat afirmând că „procurorii Direcției Naționale Anticorupție, inclusiv procurorul șef al Direcției, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curții Constituționale a României și deciziile acesteia” și explicând că „în aparițiile publice, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, la întrebarea unor jurnaliști, a identificat unele cauze care au dus la reducerea activității Direcției Naționale Anticorupție, în ultimii ani”:

„În același context, în cadrul unui interviu, cu precizarea, în mod expres, a faptului că nu se atacă și că se respectă deciziile Curții Constituționale, au fost identificate drept cauză a scăderii numărului de dosare trimise în judecată unele decizii ale Curții Constituționale a României, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu.”

 

În cadrul aceluiași comunicat DNA a mai menționat că:

 

„O dovadă clară a respectării și aplicării deciziilor Curții Constituționale a României de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt și cele 801 soluții de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro și 10.340.800 de dolari”.

 

Cifrele se regăsesc și într-un răspuns al DNA transmis către G4media.ro, care a prezentat la finalul lunii mai 2020 că „aproape 4 miliarde de euro este valoarea totală a prejudiciilor reclamate la DNA de diferite instituții sau persoane fizice în dosarele clasate ca urmare a deciziei CCR privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu”: 

 

 

  • „Într-un număr de 801 de dosare penale care au avut ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu s-a dispus soluția clasării ca urmare a Deciziei CCR  405/2016, publicată în Monitorul Oficial la data de 8 iulie 2016.
  • Valoarea prejudiciilor stabilite în cursul urmăririi penale, nerecuperate este de 1.380.564.195 lei, 118.467.830 euro și 25.636.611 USD.
  • Valoarea prejudiciilor reclamate în actele de sesizare, nerecuperate este de 1.847.112.887 lei, 3.558.434.206 euro și 10.340.800 USD.”

 

Judecătorii Curții Constituționale au admis parţial neconstituţionalitatea prevederilor privind abuzul în serviciu, la jumătatea anului 2016 prin Decizia cu nr. 405/2016, aceștia constatând că „dispoziţiile Art. 246 din Codul penal din 1969 şi ale Art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege “îndeplineşte prin încălcarea legii”

Concluzie

Afirmația deputatei USR Cosette Chichirău este adevărată. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.