Cosette Chichirău (USR)
„În luna august, prețul gazelor a ajuns pe Bursa Română de Mărfuri la aproximativ 106 lei / MWh. În aceeași lună, pe Bursa din Viena, gazele erau tranzacționate la doar 56,2 lei / MWh. Cauza acestei diferențe? Vestita ordonanță 114, ordonanța incompetenței, dată de Guvernul Dăncilă.”
Adevărat
Barometru Factual
Energie
Data verificării: 21.09.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Într-o postare pe Facebook din 18 septembrie 2019, Cosette Chichirău de la USR a pus problema creșterii prețurilor la gaze naturale și a scris: 

„În luna august, prețul gazelor a ajuns pe Bursa Română de Mărfuri la aproximativ 106 lei / MWh. În aceeași lună, pe Bursa din Viena, gazele erau tranzacționate la doar 56,2 lei / MWh. Cauza acestei diferențe? Vestita ordonanță 114, ordonanța incompetenței, dată de Guvernul Dăncilă.”

Ce verificăm?

Care sunt prețurile de pe Bursa Română de Mărfuri și de pe Bursa de la Viena pentru luna august și dacă există prevederi în OUG nr. 114/2019 care pot afecta prețul gazelor naturale.

Verificare

Care sunt prețurile de pe Bursa Română de Mărfuri și de pe Bursa de la Viena pentru luna august?

Pentru verificare apelăm la site-ul oficial al Bursei Române de Mărfuri.  Situația aparee în graficul de mai jos:

Conform datelor oficiale ale Bursei Române de Mărfuri, prețul gazelor naturale pe luna august, de proveniență internă, este de 106,81 lei/MWh (evidențiat cu roșu). România are la momentul actual șase producători de proveniență internă (Petrom, Romgaz, Amromco, Toreador, Wintershall Medias, Aurelian Oil&Gas)  și un producător de proveniență externă (Gazprom), a cărui prețuri pe luna august sunt de 110,54 lei/ MWh.

De asemenea, prețul gazelor naturale pe luna august, prevăzut de Central European Gas Hub AG (CEGH) din Austria, este de 56,26 lei/MWh (evidențiat cu verde).

 

Există prevederi în OUG nr. 114/2019 care prin efectul lor pot afecta prețul gazelor naturale.

 

Apelăm la textul Ordonanței de Urgență nr.114/2018 pentru a vedea care sunt prevederile care ar putea afecta prețul gazului.

Ce prevederi afectează piața gazelor naturale?

  • se introduc modificări în sectorul energiei electrice și gazelor naturale, cu privire la reglementarea de către ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) a furnizării de energie electrică pentru consumatorii casnici și plafonarea prețului gazelor naturale la 68 lei/MWh [art 124, alin. (1^1) – (1^3)]
  • se modifică și contribuția bănească percepută de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare și al gazelor naturale, aceasta fiind de 2% din cifra de afaceri.[ art. 2 alin (3^1)]

Așa că, în România există la momentul actual două piețe privind achiziția de gaze naturale. 

  • Piața reglementată, cea a clienților casnici, a fost modificată prin OUG nr. 114/2018, prin care s-a impus plafonarea prețului la 68 lei/MWh. Acest mod de reglementare oferă protecție socială segmentului de clienți căruia se adresează – respectiv persoanele fizice. OUG nr. 114/2018 afectează piața reglementată până în 28.02.2022.
  • Piața liberă, cea a clienților persoane juridice (firme, instituții), în cadrul căreia prețul se stabilește la bursă.

Reglementările de plafonare a prețului clienților casnici, creează un efect de echilibrare a profiturilor de către furnizorii de gaze naturale, în sensul că aceștia vor dori creșterea prețurilor pe piața liberă, pentru menținerea profiturilor.

Acest lucru poate fi observat ușor analizând fluctuațiile de prețuri. Conform datelor prezentate de la Bursa Română de Mărfuri, din ianuarie 2019, de la intrarea în vigoare a OUG nr.114/2018, a avut loc ușoară scădere a prețurilor pe lunile februarie și martie, urmată de o creștere continuă până în luna august.

Reglementările avute în vedere în OUG nr. 114/2018 nu sunt în mod specific singura cauză a acestor creșteri, ci acestea se completează cu politica dusă de România în domeniul energiei. Un aspect important este lipsa concurenței în materie de producători de gaze naturale, prin aceea că oferta în materie de gaze naturale la nivel de România este restrânsă, permițând impunerea prețului pe piața liberă.

 

Concluzie

Afirmația lui Cosette Chichirău este adevărată. Prețul pe bursa internă este de 106,81 pentru luna august, în timp ce pe indexul Central European Gas Hub AG (CEGH) din Austria, este de 56,26 lei/MWh. Într-adevăr, plafonarea prețului pe piața reglementată (a clienților casnici) poate genera creșterea prețului pe piața liberă (a clienților persoane juridice) pentru a menține profitul producătorilor de gaze naturale.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.