După ce peste 100 de mineri au refuzat, timp de şase zile să iasă din subteran pentru că nu-şi primiseră salariile, Cristian Buşoi, europarlamentar PNL, a transmis într-un comunicat de presă că închiderea minelor din România nu este impusă de Uniunea Europeană:
„Nu este adevărat că minele din România se închid când vrea UE și nici din cauza UE. Cum Polonia are protecție și timp de tranziție pentru minerii ei, așa are și România. Ideea că alte țări își păstrează minele și România le închide este o minciună populistă.”
Cristian Buşoi a menţionat că şi alte state plănuiesc să închidă exploatările miniere:
„Germania a adoptat legea privind închiderea minelor în iulie anul trecut, dar închiderea este programată peste 17 ani.”
Dacă Uniunea Europeană a impus închiderea minelor din România.
Legea minelor prevede că exploatarea unui zăcământ încetează atunci când aceasta a devenit nerentabilă economic (art. 51), situaţie în care se găsesc majoritatea minelor din România.
Deşi unul dintre scopurile UE în domeniul energiei este să promoveze dezvoltarea de noi surse de energie și energii regenerabile, statelor membre le este garantat prin art. 194 din tratatul de funcţionare a UE dreptul de a stabili în ce condiţii îşi exploatează resursele energetice şi ce surse de energie utilizează.
Pe de altă parte, Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene reglementează domeniile în care sunt permise schemele de ajutor de stat, care poate fi acordat doar în anumite condiții, după notificarea şi aprobarea de către Comisia Europeană.
Reglementările europene au eliminat treptat sprijinul financiar acordat de statele membre producătorilor de cărbune. Dacă regulamentul CE 1407/2002 privind ajutorul de stat pentru industria cărbunelui permitea, în condiţii speciale, producția de cărbune subvenționat, cu scopul asigurării securității energetice, decizia Consiliului UE 787/2010, care a intrat în vigoare odată cu expirarea acestui regulament, permite acordarea de sprijin financiar special doar pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive.
În legislaţia naţională, încă din 2004, Strategia Industriei Miniere prevedea diminuarea treptată a subvenţiilor până la eliminarea acestora, în 2007. Statul cheltuise deja peste 5 miliarde de dolari pentru susţinerea sectorului minier.
Recent, statele UE au adoptat Pactul Verde European, un plan ambiţios prin care economia europeană devine sustenabilă şi neutră din punct de vedere climatic.
O parte importantă a acestui plan o reprezintă renunţarea la combustibilii fosili, adică inclusiv la cărbune şi înlocuirea lor cu surse regenerabile de energie. Regiunile cele mai afectate de tranziţia la o economie verde pot primi asistenţă şi finanţare suplimentară prin Mecanismul pentru Tranziţie Justă.
Totuşi, România se numără printre puţinele state membre UE care nu au elaborat încă un plan de eliminare a utilizării carbunelui în industria energetică. Totuși, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat recent că există un plan de reorganizare a minelor viabile din Complexul Energetic Hunedoara care să le permită să-şi continue activitatea într-o entitate separată.
Afirmaţia lui Cristian Buşoi este parţial adevărată. Uniunea Europeană nu impune închiderea minelor, dar interzice acordarea subvenţiilor, care reprezintă o formă de ajutor de stat, companiilor miniere. UE încurajează tranziţia la sursele de energie verde, dar statele membre au dreptul de a-şi exploata resursele energetice.
România este unul dintre cele patru state UE care nu au încă în vedere elaborarea unui plan de eliminare a cărbunelui din producţia de energie.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.