Cristian Ghinea (USR, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene)
„USR e singurul partid care a tăiat pensii speciale în România”.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 17.12.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 8 decembrie 2021, deputatul* Cristian Ghinea a scris pe Facebook, referindu-se la fostul deputat Dumitru Dragomir: 

„USR e singurul partid care a tăiat pensii speciale în România.

Am condiționat guvernul de tăierea pensiilor pentru parlamentari. 

Nea Mitică, cred că te descurci cu cât ai furat și ai nenorocit fotbalul românesc.

Pensia de parlamentar a unui fost securist penal era cât patru pensii de învățător. S-a dus”.

*Editare ulterioarăÎn textul inițial, lui Cristian Ghinea i-a fost atribuită, în mod eronat, calitatea de deputat. Cristian Ghinea nu are un mandat de parlamentar.

Ce verificăm?

Cine a tăiat pensiile parlamentarilor și dacă au mai fost tăiate și alte pensii speciale.

Verificare

Indemnizațiile pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor, cunoscute generic ca pensii speciale, erau prevăzute în legea privind statutul deputaților și senatorilor

USR și PNL au pus pe agenda publică și au avut inițiative legislative pentru eliminare a mai multor tipuri de pensii speciale, printre care și pensiile parlamentarilor. 

Plata acestora din urmă a încetat după ce președintele țării a promulgat, în februarie 2021, legea 7 prin care s-au abrogat articolele care prevedeau acordarea lor.

Legea a fost inițiată de PSD și votată de 357 parlamentari. Cei de la UDMR s-au abținut de la vot. 

Dar să călătorim înapoi în timp. 

În iulie 2019, guvernul condus de Viorica Dăncilă a emis o ordonanță de urgență prin care au fost introduse pensii speciale pentru aleșii locali sub numele de „indemnizații pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean” 

Apoi, în ianuarie 2020, guvernul, guvernul Orban, a adoptat o altă ordonanţă de urgenţă, care a suspendat plata acestora până în 1 ianuarie 2021. 

La finalul anului trecut, pe 30 decembrie 2020, guvernul Cîțu a adoptat altă ordonanță prin care suspendarea a fost prelungită până la începutul lui 2022.

În 2010, guvernul condus de Emil Boc a inițiat legea 119 care prevedea eliminarea pensiilor speciale. Deși legea a trecut de parlament și a fost promulgată, a fost contestată la Curtea Constituțională a României și s-au introdus mai multe tipuri de pensii speciale prin mai multe legi.

Concluzie

Afirmația lui Cristian Ghinea este falsă. Deși au existat mai multe inițiative legislative, pensiile speciale pentru parlamentari au dispărut în urma unui proiect legislativ inițiat de PSD, cu sprijin politic de la toate partidele, mai puțin UDMR.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.