Pe 23 aprilie, cu două zile înainte de începerea oficială a campaniei electorale, Mediafax semnalează că pe artere rutiere din Ploiești au fost montate panouri cu fotografia premierului Victor Ponta alături de sloganurile „Trimitem la Bruxelles oameni mândri că sunt români” şi „România puternică în Europa”, precum şi cu sigla alianţei electorale PSD-UNPR-PC cu îndemnul „votează”. Europarlamentarul Cristian Preda a acuzat faptul că USD „au furat startul, lipind afișe cu multe zile înainte de data legală”.
În următorul material vom analiza legile în vigoare pentru a afla dacă Cristian Preda are dreptate când susține că USD a făcut campanie electorală în afara perioadei legale.
În primul rând trebuie stabilit dacă mesajele afişate de USD constituie propaganda electorală, și nu propagandă politică pentru activitate curentă a partidelor politice. În lipsa deciziei unei instanțe de judecată care să stabilească exact diferențele concrete între propaganda politică și cea electorală, este rezonabil sa considerăm că panourile unui partid cu îndemnul „VOTEAZĂ” constituie propagandă electorală – în conformitate cu jurisprudența internațională. În plus, Legea 33/2007 [PDF] privind organizarea alegerilor pentru Parlamentul European definește perioada de campanie electorală ca începand „cu 30 de zile înainte de ziua de referinţă şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă care precedă zilei de referinţă, la ora 7,00” (Art. 35). În aceste condiții, campania electorală ar fi început în mod oficial pe data de 25 aprilie 2014, ora 00:00, mai târziu decât data capturii acestor fotografii, 23 aprilie 2014.
Pentru că articolul Mediafax publică fotografii cu afișe USD care au clar îndemul „votează” în data de 23 aprilie 2014, iar campania electorală a început oficial pe data de 25 aprilie 2014, ora 00.00, Cristian Preda pare să aibă dreptate că USD a făcut campanie electorală înainte de începerea periodei legale. În lipsa unui îndemn clar de vot, afișele USD ar fi fost în conformitate cu legislația actuală a României și s-ar fi înscris în categoria legală de propagandă politică sau advocacy.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.