Cristian Seidler, deputat USR a scris pe Facebook în 3 noiembrie 2022:
„Cum să minți la ordin. Creșteri salariale pentru oamenii lor.
Pe o ordonanță despre salariile angajaților din domeniul securității informatice, parlamentarii puterii au lipit, ziua ca hoții, niște creșteri salariale ale funcționarilor de la Cancelaria premierului (CP). Pretextul: complexitatea muncii care justifică brusc o mărire de 15%.
USR a sesizat public mârlănia (a câta?) iar purtătorul de cuvânt al Guvernului a reacționat, declarând că respectivii au pierdut recent aceste sume prin transferul de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) la Cancelaria premierului (CP) și că acum doar le primesc înapoi. Așa să fie oare?
Adevărul e că art. 9 din HG 832/2022 spune clar că încadrarea personalului preluat de la SGG la CP se realizează cu ”menținerea drepturilor salariale existente” la data înființării CP, în Noiembrie 2021.
Așadar oamenii au avut și nu au pierdut sumele respective dar Guvernul vrea să le crească veniturile apropiaților premierului. Iar purtătorul de cuvânt al Guvernului minte pentru a acoperi mârlănia parlamentarilor coaliției făcută probabil la comanda politică a premierului însuși “
Seidler scrie despre mărirea salariilor pentru funcționarii din Cancelaria premierului Nicolae Ciucă și critică acțiunea creșterii salariale cu 15%, menționând că aceasta este doar un pretext pentru a crește veniturile apropiaților prim-ministrului.
În același timp, îl contrazice pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, care explică majorarea salariilor angajaților Cancelariei ca fiind o redobândire a unui spor de 15% de către angajați, avut în cadrul Secretariatului General și pierdut odată cu transferul acestora în cancelaria Premierului.
Sursă: Guvernul României, min. 5:44
Dacă salariilor angajaților din Cancelaria Prim-Ministrului au pierdut majorarea de 15%.
Cancelaria Prim-Ministrului s-a constituit, ca structură cu personalitate juridică, în 25 noiembrie 2021, prin OUG 121/2021.
Înainte de a fi introdusă această modificare, angajații Cancelariei erau în subordinea Secretariatului General al Guvernului, beneficiind de un spor de 15%, așa cum stabilește Legea 153/2017 privind salarizarea bugetarilor din fonduri publice.
Având în vedere că angajații cancelariei făceau parte din SGG, primeau sporul prevăzut în Legea 153/2017.
În luna iunie anul acesta, Guvernul a emis hotărârea 832/2022, care prevede cum este organizată Cancelaria. Același act arată, într-adevăr, la art. 9, menținerea drepturilor salariale ale angajaților:
„Încadrarea/Numirea personalului preluat (…) în noua structură organizatorică se realizează cu respectarea procedurii şi regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal, cu menţinerea drepturilor salariale existente la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 121/2021”.
Potrivit art.160 din Codul Muncii, salariul cuprinde și sporurile aferente: „Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri”.
Așadar, angajații ar fi trebuit să primească veniturile anterioare, în baza hotărârii emise în iunie, fără să mai fie nevoie de o altă majorare.
Afirmația deputatului Cristian Seidler este adevărată. Personalul detașat din SGG la Cancelaria premierului nu a pierdut majorarea anterioară de 15%.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.