Joi, pe 24 martie, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a fost invitată într-o emisiune la Digi 24, unde a vorbit despre starea pădurilor din țară. Printre altele, Palmer a declarat:
50% din pădurile României sunt încă proprietate publică de stat (…) iar 50% sunt încă în proprietate privată. (…) România are în continuare, conform inventarului forestier național, cam 29% din teritoriu împădurit, asta include și pășuni cu pădure pe ele. Suntem un pic sub media europeană, dacă ne uităm că Austria are 47%, Franța are 28%… În fine, nu este atât de dramatic (…)
Care este starea pădurilor din România și cum este situația în comparație cu celelalte țări din Uniunea Europeană.
În primul rând, pentru a verifica în proprietatea cui se află pădurile din România am intrat pe site-ul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Acolo am aflat că suprafața totală a fondului forestier proprietate publică a statului este de 3 227 907 hectare (cifra la 31 decembrie 2013). Din care terenurile acoperite cu pădure reprezintă 3 118 842 de hectare. Institutul Național de Statistică oferă cifra de 6 544 600 hectare în ceea ce privește suprafața totală a fondului forestier, respectiv 6 87 300 hectare de pădure:
Fondul forestier din proprietatea statului reprezintă, deci, 49.32% din total, respectiv suprafața împădurită 48.82% din totalui pădurilor. Suprafața fondului forestier, în total, reprezintă 27.45% din suprafața totală a României, de 238.391 de kilometri patrați.
Ca să înțelegi cum stă România comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, am verificat datele prezentate de Oficiul European pentru Statistică – Eurostat, actualizate pentru anul 2015.
Afirmația doamnei ministru este parțial adevărată. Dar, deși datele specifice sunt în mare corecte (diferențele ar putea apărea din cauza statisticilor neactualizate), România se află pe locul 21 din 28 în ceea ce privește suprafața împădurită din total. Adică, cu patru puncte sub media europeană și depășește doar țări precum Belgia, Olanda, Ungaria, Insulele Britanice, Danemarca sau Malta.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.