Conform unui articol publicat de Hotnews, o lege emisă în luna iulie a acestu an care ar obligă Nuclearelectrica să cumpere pulberea de dioxid de uraniu de la Compania Națională a Uraniului, la preț reglementat, nu este pusă încă în aplicare nici acum. În acest context, deputata USR Cristina Prună, a făcut următoarea declarație în data de 31 octombrie :
„Prețul pentru această materie primă urma să fie reglementat de stat în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi printr-o hotărâre de guvern”
„Ei bine, termenul a fost depășit cu o lună și, cu toate că Nuclearelectrica a încheiat un contract cadru cu CNU pentru livrarea pulberii de dioxid de uraniu, încă nu știe care este noul tarif. În lege, s-a strecurat și o greșeală, întrucât se consființește atât Consiliului Concurenței cât și Ministerului Finanțelor Publice dreptul de a stabili prețul pentru pulberea dioxidului de uraniu. În mod normal, doar Finanțele trebuiau să aibă acest drept, întrucât Consiliul Concurenței nu emite HG-uri”
1. Dacă prețul pentru pulberea de dioxid de uraniu trebuia reglementat în termen de 60 de zile printr-o hotărâre de guvern.
2. Dacă în lege este specificat că Ministerul Finațelor Publice și Consiliul Concurenței au dreptul să stabilească prețul.
Legea despre care vorbește deputata USR este Legea nr. 193/2018 publicată în Monitorul Oficial în 23 iulie 2018.
Conform acestei legi, pentru asigurarea funcționării reactoarelor de la Cernavodă, Compania Națională a Uraniului este cea care produce pe teritoriul României combustibilul nuclear. Documentul arată că în cazul în care Compania Națională a Uraniului nu poate furniza pulberea de dioxid de uraniu, trebuie să anunțe Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă în primele trei luni ale anului. Și astfel cea din urmă, poate să cumpere combustibilul prin procedură competitivă.
Referitor la preț, avem două articole importante:
Art. (5) Prețul aferent serviciilor de calificare, depozitare și procesare a octoxidului de uraniu, precum și prețul dioxidului de uraniu furnizat de către Compania Națională a Uraniului – S.A. pe teritoriul României sunt prețuri reglementate, avizate de Consiliul Concurenței sau de către Ministerul Finanțelor Publice, pe baza costurilor efective ale Companiei Naționale a Uraniului – S.A. pentru furnizarea pulberii de dioxid de uraniu sau pentru prestarea serviciilor de calificare, depozitare și procesare a octoxidului de uraniu.
Art. (6) Criteriile și modalitățile concrete de stabilire și ajustare a prețurilor reglementate menționate la alin. (5) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Consiliului Concurenței / Ministerului Finanțelor Publice, în termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Conform acestor două articole, prețul pentru combustibil nuclear trebuia stabilit printr-o hotărâre a Guvernului în termen de 60 de zile, adică cu avizul Consiliului Concurenței sau al Ministerului de Finanțe având în vedere costurile companiei care produce pulberea în România.
Deși deputata are dreptate în ceea ce ține de faptul că nu pot exista HG-uri emise de Consiliul Concurenței, legea permite acestora să participe la procesul decizional cu propuneri legislative. Mai mult, legea nu prevede necesitatea unei Hotărâri de Guvern date de Consiliul Concurenței și vorbește despre „propunerea” acestei instituții.
Afirmațiile Cristinei Prună sunt parțial adevărate. Legea spune într-adevăr că Guvernul trebuia să emită o hotărâre în privința prețului dioxidului de uraniu în termen de 60 de zile, dar se precizează și că prețul este stabilit de Guvern la propunerea Consiliului Concurenței sau a Ministerului de Finanțe. În orice caz, nici Consiliul Concurenței și nici ministerul nu pot emite vreo hotărâre în acest sens, ci ea trebuie asumată de Guvern.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.