Președintele Partidului PLUS, Dacian Cioloș a făcut următoarea afirmație pe 20 martie 2019:
„[…]Când am fost comisar european, am crescut subvențiile pentru agricultorii români. Ceea ce primesc acum agricultorii români sunt subvențiile care au fost decise atunci când eram eu comisar și lucram pentru România […].”
Dacă au crescut subvențiile pentru agricultură pe vremea când Dacian Cioloș era comisar european.
Dacian Cioloș a fost Comisar European pentru Agricultură timp de patru ani, între 2010 și 2014. În mandatul său, și-a asumat, printre altele, responsabilitatea de a face o reformă a Politicii Agricole Comune. Timp de trei ani, Cioloș împreună cu echipa sa a propus și a pus la punct reforma PAC 2014-2020, cu care, în final, atât Parlamentul, cât și Consiliul European, au fost de acord.
Politica Agricolă Comună, sau „PAC”, creată de Uniunea Europeană, lansată pentru prima dată în 1962 și reformată cel mai recent în 2013, este o politică ce se aplică tuturor statelor membre. Informațiile complete referitoare se pot găsi pe site-ul Comisiei Europene și pe site-ul Parlamentului European.
Comisia Europeană a creat o broșură explicativă pentru fiecare țară în parte cu privire la rolul PAC pe teritoriul ei, în care a notat și ce sume i-au fost alocate. Pentru România, informațiile sunt valabile aici.
De la capitolul Realizări-Cheie aflăm că între 2007 și 2013, PAC a investit mai mult de 10 miliarde de euro în sectorul agricol și în zonele rurale din România pentru a stabiliza veniturile fermierilor, pentru a moderniza și a spori sustenabilitatea fermelor din România și pentru a asigura furnizarea de alimente sigure, de calitate și la prețuri accesibile pentru cetățenii săi.
Comparativ, pentru perioada 2014 – 2020 s-a preconizat că aproximativ 20 de miliarde de euro vor fi investite în sectorul agricol și în zonele rurale din România prin intermediul noi reforme PAC: 11,6 miliarde de euro care reprezintă alocarea plăților directe pe care le primesc fermierii din România și încă o contribuție de 8,1 miliarde de euro din bugetul UE pentru dezvoltarea rurală.
Banii pe care România îi primește pentru agricultură provin din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA), care se ocupă de plățile directe către agricultori, și din fondurile care se ocupă de dezvoltare rurală și pescuit (prin FEADR și FEP)
Pentru a vedea cât s-a primit de la UE, ne uităm pe site-ul ministerului de Finanțe. Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană ne spune cât am primit pentru agricultură din 2007 până în 2018. Datele arată așa:
Afirmațiile lui Dacian Cioloș sunt adevărate. Subvențiile din ultimii ani, sunt rezultatul reformei Politicii Agricole Comune, dar e de menționat că acestea au crescut și în perioada anterioară.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.