Dan Barna (USR)
„Iar astăzi, guvernul Dăncilă alocă pentru educație cel mai mic buget din UE, raportat la PIB, arătând astfel cât de puțin prioritară este educația pentru guvernarea curentă.”
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 04.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Programul Electoral

Context

În programul electoral, Dan Barna – candidatul alianței USR-PLUS – prezintă diverse direcții pe care dorește să le aibă în vedere dacă va ajunge președinte, printre care și alocarea unui procent de 6% din PIB pentru Educație. În acest sens, Dan Barna mai afirmă:

„Iar astăzi, guvernul Dăncilă alocă pentru educație cel mai mic buget din UE, raportat la PIB, arătând astfel cât de puțin prioritară este educația pentru guvernarea curentă.”

Ce verificăm?

Dacă România are cel mai mic procent din PIB pentru Educație din UE.

Verificare

Situația României privind educația nu este una favorabilă. Un raport privind educația, publicat de Comisia Europeană la finalul lui 2018, atrage atenția asupra faptului că România ocupă ultimele locuri la majoritatea indicatorilor urmăriți de Uniunea Europeană. 

România este una dintre țările care nu au atins principalele ținte pentru 2020 privind educația, conform raportului menționat. În plus, deși a înregistrat creșteri privind alocările din PIB (Produsul Intern Brut) în domeniul educației, țara noastră continuă să aibă alocări mult sub media Uniunii Europene.

Cele două surse majore pentru finanțarea învățământului românesc sunt bugetul de stat și bugetele locale. Iată ce s-a întâmplat cu execuția bugetară pentru domeniul „Învățământ” în 2018 la un PIB de 944.2 miliarde de lei:

Datele arată că pentru 2018 execuția bugetară pentru învățământ a fost de 2.76% din PIB. 

Conform unei analize făcute de Adevărul, pe perioada 2015-2018 în România s-au alocat  aproximativ 3% din PIB pentru educație, anual. Asta în ciuda faptului că Legea educației naționale prevede, la articolul 8, un minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv”.  Această prevedere a fost modificată printr-o ordonanță de guvern, în sensul că ea nu se aplică în perioada 2019-2021.

În 2019, Ministerul Finanțelor a suplimentat bugetul pentru educație cu circa 9,8 miliarde de lei față de anul trecut. Astfel, alocarea pentru educație a crescut de la 2,21% din PIB în 2018, la 3,02% în 2019.

Am trimis un email la Eurostat, pentru a verifica datele pentru 2018 și 2019, privind bugetul alocat pe Educație raportat la PIB. Răspunsul lor arată că ultimele date disponibile sunt cele pentru 2017:

Astfel, datele lor arată așa: 

La momentul 2017, România avea cel mai mic buget pentru Educație raportat la Produsul Intern Brut.

Concluzie

Afirmația lui Dan Barna este imposibil de verificat pe datele din 2019. Cu toate acestea, încă din 2017 aveam cel mai mic procent din buget, pe educație, raportat la Produsul Intern Brut, de 2,86%. 

În anul 2018, procentul a fost de 2,76% iar în 2019, după suplimentarea bugetară, de 3,02%.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.