Daniel Constantin (PNL, deputat)
„Autoritățile locale din Teleorman NU au cerut bani europeni prin PNDR pentru lucrări anti-inundații”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 24.06.2014
www.factual.ro

Context

Pe 23 aprilie 2014, Ministrul Agriculturii și al Dezvoltării Rurale (și, totodată, Vicepremierul) Daniel Constantin (PC) a declarat pentru Hotnews.ro că „autoritățile locale din Teleorman NU au cerut bani europeni prin PNDR pentru lucrări anti-inundații”.

În cadrul aceluiași interviu, Daniel Constantin a mai afirmat că

„necazurile pe care le-am avut în Teleorman sunt vizavi de digurile pe care le aveau cei de la Apele Române, iar ei nu erau eligibili prin această măsură”.

Aceste declarații au fost facute în contextul în care, în martie și aprilie 2014, județul Teleorman a fost grav afectat de inundații în urma revărsării mai multor râuri și pârâuri. Întrucât această zonă a fost afectată și în 2005 de inundații, în presă și în spațiul public au apărut întrebări despre ce au făcut autoritățile publice locale și centrale în ultimii 9 ani pentru a preveni apariția altor inundații.

Ce verificăm?

În urma declarației Vicepremierului Daniel Constantin, verificăm următoarele aspecte:

1. Dacă autoritățile locale au înaintat cereri de finanțare pentru amenajări anti-inundații prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) către Autoritatea de manangement a acestuia din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR);
2. Dacă Administrația Națională „Apele Române” este responsabilă pentru „necazurile” legate de digurile de apărare împotriva inundațiilor în județul Teleorman și dacă putea accesa fonduri pentru proiecte anti-inundații.

Verificare

1. „Autoritățile locale din Teleorman NU au cerut bani europeni prin PNDR pentru lucrări anti-inundații”.

Pe site-ul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (instituție în subordinea MADR) apare, în cadrul PNDR, măsura 125, submăsura c) – „lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor”, lansat în primăvara anului 2011.

Conform Ghidului Solicitantului (document ce prezintă regulile de participare și modalitatea de selecționare a cererilor de finanțare) pe această axă, beneficiarii eligibili sunt:

  • Comunele;
  • Administratorul fondului forestier de stat – Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA

Totodată, în urma consultării rapoartelor de selecție, de evaluare și de contestații care cuprind listele proiectelor finanțate și nefinanțate (atât cereri eligibile, cât și neeligibile) prin acest program, se poate observa că județul Teleorman nu a beneficiat și nici nu beneficiază de fonduri europene pentru lucrări de prevenire a inundațiilor. Altfel spus, nicio cerere de finanțare din județul Teleorman nu a fost înaintată spre evaluare APDRP.

2. „Necazurile pe care le-am avut în Teleorman sunt vizavi de digurile pe care le aveau cei de la Apele Române, iar ei nu erau eligibili prin această măsură”

Administrația Națională „Apele Române” (instituție publică centrală înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 107/ 2002) este direct responsabilă pentru administrarea sistemului de apărare împotriva inundațiilor. Printre atribuțiile principale găsim:

k) apărarea împotriva inundațiilor prin lucrările de gospodărire a apelor aflate în administrarea sa și constituirea stocului de materiale și mijloace specifice de apărare împotriva inundațiilor, aferente acestora;
l) întreținerea și exploatarea lucrărilor de gospodărire a apelor din domeniul public al statului

 

Atribuțiile A.N. „Apele Române” și ale administrațiilor regionale sunt importante în stabilirea sursei „necazurilor”, mai ales în contextul în care rapoartele operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman dau ca principală cauză a inundațiilor neîndiguirea zonelor de risc (de exemplu, aici și aici).

Însă, deși A.N. „Apele Române” nu este eligibilă pentru a fi beneficiar în cadrul PNDR (conform Ghidului Solicitantului), instituția poate aplica și pentru finanțări provenind din surse externe/fonduri structurale, pe lângă finanțări provenind din bugetul de stat. În sprijinul acestei afirmații vine raportul privind stadiul investițiilor din 2012, care arată că A.N. „Apele Române” a beneficiat de un buget în valoare de 718.222.000 lei, format din sume de la bugetul de stat, credite externe-BDCE, Fondul pentru mediu, Fondul Solidaritatea UE, POS Mediu Axa 5 și surse proprii ANAR. Conform aceluiași raport, instituția a avut cheltuieli și pentru lucrări de apărare împotriva inundațiilor.

Concluzie

Prima afirmație a ministrului Daniel Constantin este adevarată, autoritățile locale din Teleorman nu au înaintat nicio cerere de finanțare europeană pentru amenajări anti-inundații prin PNDR, deși comunele erau eligibile pentru a depune proiecte.

De asemenea, rapoartele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman confirmă că principala cauză a inundațiilor produse în județ o reprezintă neîndiguirea zonelor de risc, o responsabilitate a AN Apele Române. Și în privința faptului că „Apele Române” și diviziile de apă regionale (subordonate instituției) nu pot aplica pentru finanțare prin Programului PNDR, Ministrul Agriculturii are dreptate.

Însă, ceea ce Daniel Constantin a omis din analiză este faptul că A.N. „Apele Române” a beneficiat / beneficiază de alte surse de finanțare, naționale și externe, pentru derularea proiectelor ce vizează prevenirea inundațiilor. Programul PNDR nu este singura sursă de finanțare a proiectelor anti-inundații, autoritățile menționate de Daniel Constantin (primării, A.N. Apele Române, Consiliul Județean) beneficiind de mijloace pentru inițierea unor proiecte de reabilitare și prevenire. Prin această prezentare parțială a mijloacelor de finanțare ale lucrărilor anti-inundații, considerăm afirmațiile dlui. Constantin în mare parte adevărate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.