Daniel Constantin (PNL, deputat)
Creșterea economică este bazată exclusiv pe consum, iar creșterile de salarii, de pensii, banii pe care îi câștigăm cu toții în plus se duc pe produse, românii consumă, populația consumă, dar din păcate mare parte a produselor, după cum constatăm, pe nivelul importurilor, mare parte a produselor sunt din exterior. Cu alte cuvinte exportăm creșterea de salarii.

Balanța comercială, mă uit și nu îmi place ce văd. La șase luni de zile am văzut că importurile au crescut de trei ori mai mult exporturile. 
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 02.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpress

Context

Daniel Constantin a declarat pe 28 septembrie că creșterea economică este “bazată exclusiv pe consum, iar creșterile de salarii, de pensii, banii pe care îi câștigăm cu toții în plus se duc pe produse, românii consumă, populația consumă, dar din păcate mare parte a produselor, după cum constatăm, pe nivelul importurilor, mare parte a produselor sunt din exterior. Cu alte cuvinte exportăm creșterea de salarii”

“Balanța comercială, mă uit și nu îmi place ce văd. La șase luni de zile am văzut că importurile au crescut de trei ori mai mult exporturile”

 

Ce verificăm?

Dacă creșterea economică a României din ultima perioadă este bazată exclusiv pe consum și dacă importurile au crescut de trei ori mai mult decât exporturile.

Verificare

Plecând de la comunicatele de presă transmise INS* observăm următoarele:

În semestrul I 2017 (H1), consumul deține o pondere importantă în PIB, mai precis contribuția acestuia (consumului final individual) la formarea PIB este de 71,1% .

De aici am putea concluziona cu ușurință că mărirea salariilor de pe parcursul anului 2017 a condus la mărirea semnificativă a contribuției consumului la formarea PIB (o creștere economică bazată exclusiv pe consum). Dar nu ne limităm la instincte, drept pentru care ne uităm la aceleași date (date provizorii I), dar pentru anul 2016. Astfel, remarcăm că și în H1 2016, PIB-ul era în proporție de 72,8% format din consumul individual. Așadar, creșterea salariilor nu a contribuit la creșterea ponderii consumul în PIB.

 

Consumul are o pondedere foarte mare în formarea și creșterea PIB în România, poate prea mare, dar nu exclusivă.

Sursa: INS

Exportăm creșterea salariilor?

 

Dacă ne uităm la ponderea valorii importurilor de bunuri și servicii în consumul final individual pentru Q2 2017, vedem că aceasta este de aproximativ 65%, dar trebuie să avem în vedere că o parte importantă din importuri merge către consumul intermediar al companiilor de pe teritoriul României pentru a crea bunurile finale pentru export sau pentru consumul intern. Așadar, nu putem concluziona că exportăm creșterea salariilor și a pensiilor.

“Balanța comercială, mă uit și nu îmi place ce văd. La șase luni de zile am văzut că importurile au crescut de trei ori mai mult exporturile”

Daniel Constantin nu specifică ce compară: Q2 față de Q1 2017 (acesta este cel mai probabil –“ la șase luni”) sau H1 2017 față de H1 2016. Așadar, le vom calcula pentru amândouă.

  1. În primul trimestru al anului 2017 (Q1 2017) importurile de bunuri și servicii au fost în valoare de 86121,3 mil. RON, în timp ce exporturile de bunuri și servicii au totalizat 84856,1 mil. RON.

În Q2 2017, importurile au fost în valoare de 91036,5 mil. RON, iar exporturile 85518,5 mil. RON.

Astfel, în perioada Q1-Q2 2017, pe seria brută de date, exporturile au crescut cu 0,7%, iar importurile au crescut cu 5,7%.

Serie brută:

2. În perioada Q1-Q2, pe seria ajustată de date, exporturile au crescut cu 0,1%, iar importurile au crescut cu 2,8%.

Serie ajustată: 

Sursa: INS

În niciunul dintre cele două cazuri datele nu confirmă în totalitate ceea ce spune Daniel Constantin. Importurile au crescut mai repede decat exporturile, dar nu de trei ori, așa cum susține el. Afirmația sa este și mai greu de verificat pentru că acesta nu spune clar dacă se referă la valoarea nominală sau la rata de creștere, astfel că, în cel mai bun caz, această a doua parte a afirmației sale este inexactă.

*Toate datele au fost culese din comunicatele de presă emise de INS

http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/pib_tr2r2017_1.pdf

http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/pib_tr1r2017_2_0.pdf

http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/pib_tr2r2016_1.pdf

 

Concluzie

Daniel Constantin a făcut două declarații, amândouă inexacte și doar parțial adevărate. Creșterea economică nu se bazează exclusiv pe consum și importurile au crescut mai rapid decât exporturile, dar în alte proporții decât cele menționate de acesta. Astfel, declarația sa este parțial adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.