Într-o emisiune TV din 6 ianuarie 2020, Diana Șoșoacă a ridicat suspiciuni vizavi de vaccinurile aprobate împotriva noului coronavirus și a declarat:
„Și atunci cum contracarăm ceea ce spun cei mai mulți medici din lume, că acest virus nu a putut fi izolat și cercetat?”
Dacă virusul responsabil de actuala pandemie a fost izolat în laborator și cercetat de specialiști.
Noul tip de coronavirus a fost semnalat prima oară în luna decembrie 2019, în Wuhan, China. Cercetătorii chinezi au fost primii care au izolat și cercetat noul virus, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că a primit secvențierea ADN în 12 ianuarie 2020 – și că o pun la dispoziția oamenilor de știință din întreaga lume.
Specialiștii chinezi au explicat cum au reușit acest lucru:
„Am făcut secvențierea genetică din probe din lichid de lavaj bronhoalveolar recoltate de la nouă pacienți internați, dintre care opt au vizitat piața de fructe de mare Huanan din Wuhan. Au fost obținute secvențe complete și parțiale de genom 2019-nCoV (n.r. – denumirea inițială a virusului) de la acești indivizi”.
Într-un studiu trimis în februarie 2020 către OMS, cercetătorii americani citează descoperirile colegilor chinezi, precizând detalii de specialitate referitor la secvențele genetice similare cu alte coronavirusuri cunoscute:
„Virusul a arătat o omologie de secvență nucleotidică ridicată cu două coronavirusuri de liliac asemănătoare sindromului respirator acut sever (SARS), bat-SL-CoVZC45 și bat-SL-CoVZXC21 (88% omologie) și cu SARS-CoV (79,5% omologie), dar doar 50% omologie cu sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Virusul, numit acum SARS-CoV-2, conține un singur ARN catenar pozitiv (acid ribonucleic) de 30 kilobaze, care codifică 10 gene”.
Caracteristicile genetice ale Sars-CoV-2 au fost analizate comparativ cu secvențele ADN ale altor 7 coronavirusuri, specialiștii stabilind, pe baza acestor date, că virusul nu a fost creat în laborator.
Coronavirusul responsabil de pandemia actuală este, de fapt, relativ ușor de izolat și cercetat, cu tehnologia existentă. În ultimul an, laboratoare din aproape toate țările de pe glob au reușit acest lucru. Ca să dăm doar câteva exemple, cităm studiile publicate de specialiști din India, Brazilia și Nepal. În urmă cu câteva zile, Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București a confirmat că a reușit secvențierea genomică a unei tulpini de coronavirus suspectă de a fi similară cu varianta care a suferit mutații și a fost descoperită inițial în Marea Britanie.
Biblioteca Națională de Medicină din SUA, care are o bază de genomuri ale Sars-CoV-2, a publicat schema ADN a noului coronavirus și analiza sa filogenetică:
Până în acest moment, în baza de date a NCBI (National Center for Biotechnology Information), cea mai mare resursă de acest gen din lume, sunt înregistrate peste 160.000 de studii privind genomul noului coronavirus.
Independent, platforma GISAID, susținută de organizații non-guvernamentale care au ca domeniu de activitate sănătatea publică, a dezvoltat un program de monitorizare a pandemiei pe baza genomurilor Sars-CoV-2 izolate pe tot globul, inclusic în Uniunea Europeană. baza de date conține 3,937 de genomuri.
Afirmația senatorului AUR Diana Șoșoacă este falsă. Sars-CoV-2 a fost izolat în laborator încă din decembrie 2019, iar genomul a fost cercetat până acum de sute de mii de specialiști din întreaga lume, inclusiv din România.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.