În 14 septembrie 2020, Dragoş Benea- europarlamentar PSD a scris, referindu-se la un articol apărut în Libertatea, că judeţul Bacău are cea mai mare absorbție a fondurilor europene din regiunea Moldova pentru perioada 2014-2020:
„Județul Bacău – locul 1 în Moldova la absorbția de fonduri europene, în intervalul 2014 – 2020”
Tot el susţine că:
„[…] județul Bacău este primul în Moldova, cu aproape 1000 euro/locuitor fonduri europene concret absorbite […].”
Situaţia fondurilor europene din regiunea Moldova pentru ciclul financiar 2014-2020.
Rata de absorbţie reprezintă rambursările din fonduri europene, dar articolul pe care îşi bazează declaraţiile Dragoş Benea se referă la sumele contractate, nu la cele primite efectiv. În derularea proiectelor europene pot apărea neregularităţi care afectează negativ absorbţia propriu-zisă.
În iunie 2020, în judeţul Bacău erau, conform Ministerului Fondurilor Europene, 162 de contracte semnate, în valoare de 2,617 miliarde de lei.
În ceea ce priveşte numărul de locuitori din județ, cele mai recente date, provizorii, ale institutului Naţional de Statistică sunt din 2019, când populaţia rezidentă era de 583126 de persoane.
Împărţind valoarea contractelor semnate la numărul de locuitori obţinem o medie de 4487 de lei pe cap de locuitor, o valoare apropiată de cea din declaraţia lui Benea.
Am repetat calculele și pentru celelalte judeţe din regiunea Nord-Est. Cea mai mare valoare/cap de locuitor a sumelor contractate din fonduri europene este în județul Iaşi: 5582 de lei.
Afirmaţia lui Dragoş Benea este falsă. Cea mai mare valoare a finanţărilor din fonduri europene/cap de locuitor o are judeţul Iaşi, cu 5582 de lei.
Bacăul este pe locul doi, cu 4487 de lei.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.