Dragoș Pîslaru (PLUS)
„Referitor la absorbție, avem 7,4 miliarde de euro, date oficiale, bani europeni trași în 2016. Reprezintă suma cea mai mare, istorică, în România, bani intrați în vistieria țării“
Adevărat
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 04.06.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Stiri.plus

Context

Dragoș Pîslaru – fost ministru în cabinetul lui Dacian Cioloș și membru PLUS – a declarat în 24 mai 2019:

„Referitor la absorbție, avem 7,4 miliarde de euro, date oficiale, bani europeni trași în 2016. Reprezintă suma cea mai mare, istorică, în România, bani intrați în vistieria țării“

Acesta a fost pe listele de candidați la alegerile europarlamentare.

Ce verificăm?

Care este absorbția fondurilor europene din 2007 până în prezent.

Verificare

România primește fonduri din două cadre financiare multi-anuale, anume 2007-2013 și 2014-2020.

 

În cadrul financiar multi-anual 2007-2013 a primit și fonduri de pre-aderare, pe când în cadrul financiar multi-anual 2014-2020 nu.

 

România primește sume de la bugetul UE mai multe tipuri de fonduri.

 

Fonduri structurale și de coeziune(FSC)

 

Acestea cuprind trei tipuri de fonduri:

 

  1. Fondul European de Dezvoltare Regională care are rolul de a corecta dezechilibrele care există între regiunile din UE.
  2. Fondul Social European care pune accentul pe îmbunătățirea oportunităților de ocupare a forței de muncă și de educație
  3. Fondul de coeziune care vizează reducerea inegalităților economice și sociale și care promovează dezvoltarea durabilă

 

Fonduri pentru dezvoltare rurală și pescuit (FEADR+FEPAM)

 

Acestea cuprind două tipuri de fonduri:

 

  1. Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime care are rolul de a ajuta oamenii din zonele de coastă să își diversifice economia și să se îndrepte către un pescuit durabil.
  2. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală care are rolul de a sprijini politica europeană în domeniul dezvoltării rurale.

 

Pe lângă aceste fonduri, România mai beneficiază și de bani din  Fondul European de Garantare Agricolă.

 

Pentru a verifica câte fonduri a absorbit România de-a lungul anilor ne vom folosi de datele oferite de Ministerul Finanțelor. Ultimele date disponibile sunt la data de 30 aprilie 2019.

 

Situația arată în felul următor:

 

 

Vedem că în 2016 au intrat aproape 7,4 miliarde de euro. Comparând cu cifrele din ceilalți ani, este cea mai mare sumă absorbită.

 

Concluzie

Afirmația lui Dragoș Pîslaru este adevărată. El oferă date corecte privind banii europeni care au intrat în România în anul 2016.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.