Ecaterina Andronescu
„Clasa pregătitoare a fost introdusă prin Legea nr.1 din 2011. Ea a fost introdusă în unitățile de învățământ și scoasă din grădinițe. Ce efecte nenorocite a produs! Dar nu am introdus-o eu. (...) A introdus-o domnul Funeriu.”
Trunchiat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 22.12.2020
www.factual.ro

Context

Pe 12 decembrie 2020, Ecaterina Andronescu a afirmat :

„Clasa pregătitoare a fost introdusă prin Legea nr.1 din 2011. Ea a fost introdusă în unitățile de învățământ și scoasă din grădinițe. Ce efecte nenorocite a produs! Dar nu am introdus-o eu. (…) A introdus-o domnul Funeriu. În momentul în care eu am venit la minister în iulie 2012, trebuia să pun în aplicare legea, adică să organizez clasa pregătitoare în unitățile de învățământ.” 

Ce verificăm?

Cine a introdus clasa pregătitoare și ce efecte a produs.

Verificare

Clasa pregătitoare a fost introdusă în 2011, când legea educației a fost schimbată complet. La acea vreme, ministru al Educației era Daniel Funeriu. Proiectul legislativ fusese inițiat în octombrie 2010 de guvernul condus de Emil Boc. 

Până la acel moment, în învățământul preșcolar a existat grupa mare pregătitoare pentru școală. 

Arhiva Camerei Deputaților scoate însă la iveală că în 2002, Ecaterina Andronescu susținea extinderea învățământului obligatoriu și considera la acel moment că una din soluții era „prelungirea cu o clasă în zona preprimară are cele mai mici dezavantaje. Dacă s-ar adăuga o clasă la gimnaziu, dezavatanjele ar fi mult mai mari”.

Același document arată că ministerul a ajuns, după o documentare, la concluzia că în 53% din statele europene analizate, copiii intrau în învățământ la șase ani. Acesta era motivul pentru care se luase decizia înființării clasei  pregătitoare, obligatorii, de la șase ani.  Ba mai mult, era propus un program pilot în 12 județe. 

Documentul din 2002 arată și„Ecaterina Andronescu crede că varianta cu şcoala care începe la 6 ani este foarte bună şi nu vrea să se strice ceea ce este bun.”.

Schimbarea s-a produs însă abia în 2011 când a intrat în vigoare actuala lege a educației.

Copiii au putut fi înscriși în clasa pregătitoare, în anul școlar 2012-2013. Cei care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului școlar, dar la solicitarea scrisă a părinților, a tutorilor sau a susținătorilor legali, puteau fi înscriși în clasa pregătitoare, dar și copiii care împlineau vârsta de 6 ani până la sfârșitul anului calendaristic. La acel moment a existat inclusiv o metodologie prevăzută de un ordin de ministru. Prevederile acestea sunt în vigoare și astăzi (art. 29). 

În ceea ce privește efectele introducerii clasei pregătitoare, conform unui studiu al Institutului de Științe ale Educației din 2013, acomodarea elevilor s-a realizat ușor și foarte ușor. Părinții s-au arătat mulțumiți de această schimbare și văd în introducerea clasei pregătitoare un avantaj. Printre beneficiile desprinse din opiniile părinților și cadrelor didactice se numără: obișnuirea copilului cu școala, mai buna pregătire pentru școală și creșterea stimei de sine și a motivației pentru învățare.

Concluzie

Afirmațiile Ecaterinei Andronescu sunt trunchiate. Este adevărat că prin Legea Educației din 2011 a fost introdusă clasa pregătitoare, dar Andronescu uită că în 2002, chiar ea vorbea despre o astfel de schimbare și o vedea ca fiind de bun augur. În plus, nu putem afirma că există efecte nenorocite, în condițiile în care un studiu realizat de Institutul de Științe al Educației spune exact pe dos.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.