Ecaterina Andronescu
„Prin proiectul de informatizare pornit în 2001 s-au făcut peste 300.000 de lecții. Peste 300.000. La fizică, la biologie, la matematică, nu se folosesc.”
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 21.12.2020
www.factual.ro

Context

Pe 12 decembrie 2020, Ecaterina Andronescu-  fost ministru al educaţiei şi senator PSD a declarat că printr-un proiect de informatizare pornit într-unul din mandatele sale s-au făcut peste 300.000 de lecţii:

Prin proiectul de informatizare pornit în 2001 s-au făcut peste 300.000 de lecții. Peste 300.000. La fizică, la biologie, la matematică, nu se folosesc.

Întrebată unde pot fi vizualizate aceste materiale, Andronescu a adăugat că şi-a pus şi ea această problemă, în 2018, şi că acestea s-ar afla pe nişte CD-uri.

Ce verificăm?

Câte lecţii au fost concepute în cadrul proiectului de informatizare demarat în 2001.

Verificare

Programul Sistem Educaţional Informatizat (SEI) a fost demarat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în 2001 şi avea ca obiectiv susţinerea procesului de predare-învăţare în învăţământul preuniversitar cu tehnologii de ultimă oră. 

Pentru implementarea proiectului au fost necesare  achiziţii de echipamente de calcul – servere, imprimante, calculatoare personale, iar aplicaţiile informatice şi conţinutul educaţional multimedia au fost furnizate de SIVECO România. 

Pentru contracte încheiate în cadrul acestui program, procurorii DNA au cerut avizarea urmăririi penale pentru mai multe persoane, printre care şi Ecaterina Andronescu, în cazul căreia dosarul a fost clasat în 2018 ca urmare a prescrierii presupuselor fapte.

 Catalogul lecţiilor dezvoltate prin acest program cuprinde 3578 lecţii, însumând 16.000 momente individuale, compuse din peste 45.000 de itemi de învăţare”. 

Cadrele didactice pot însă crea conţinut educațional personalizat folosind lecţiile existente în biblioteca virtuală creată în cadrul programului, dar numărul acestora nu poate fi verificat.

În propunerea de strategie pentru digitalizarea educaţiei din România, aflată în dezbatere publică, Ministerul Educaţiei arată că a solicitat constituirea, pe site-urile inspectoratelor școlare, a unui  „spațiu de organizare a resurselor educaționale deschise, elaborate de cadrele didactice din județe. În urma acestui efort naţional, au fost centralizate 12.214 de astfel de resurse (inclusiv secvențe de lecţii video), din care însă până în acest moment doar 1234 de resurse pot fi incluse într-o viitoare Bibliotecă Şcolară Virtuală. (pag. 82)

Concluzie

Afirmația Ecaterinei Andronescu este imposibil de verificat. Biblioteca creată în cadrul programului Sistem Educaţional Informatizat, început în 2001, cuprinde 3578 de lecții digitale, însă nu se poate verifica numărul de lecţii create de cadrele didactice independent de acest proiect.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.