Ecaterina Andronescu
„Prima schimbare pe care am făcut-o, în 2002, cred ca printr-o lege, am crescut numărul de clase de învățământ obligatoriu, am crescut numărul de clase în învățământul obligatoriu de la 8 clase la 10 clase. Asta am făcut în primă instanță. (...) Ulterior l-am dus până la învățământ obligatoriu chiar pentru liceu, că o țară mai educată este o țară care crește-n performanță. Ce-i rău că am făcut lucrul acesta?!”
Trunchiat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 02.01.2021
www.factual.ro

Context

Pe 12 decembrie 2020, Ecaterina Andronescu a sugerat că a făcut lucruri bune în educație și a declarat:

Prima schimbare pe care am făcut-o, în 2002, cred ca printr-o lege, am crescut numărul de clase de învățământ obligatoriu, am crescut numărul de clase în învățământul obligatoriu de la 8 clase la 10 clase. Asta am făcut în primă instanță. (…) Ulterior l-am dus până la învățământ obligatoriu chiar pentru liceu, că o țară mai educată este o țară care crește-n performanță. Ce-i rău că am făcut lucrul acesta?!”

Ce verificăm?

Ce s-a întâmplat cu învățământul obligatoriu.

Verificare

1995- Legea educației stabilea că învățământul obligatoriu era de opt clase. 

1999, Legea a fost republicată, iar numărul de clase obligatorii a crescut la nouă. Ecaterina Andronescu era atunci deputat din partea PDSR și a fost co-inițiator la șase propuneri legislative clasate  sau respinse. A devenit ministru al  Educației abia în decembrie 2000

2003- Mai mulți parlamentari, printre care și Ecaterina Andronescu, au propus modificarea legii și numărul de clase obligatorii a crescut la zece în 2003. 

2011- Legea educației a fost schimbată complet, iar în forma inițială învățământul obligatoriu era de zece clase, dar până în 2020, trebuia să fie extins și la învățământul liceal (art. 16). Legea a fost schimbată de guvernul condus de Emil Boc, iar ministru al Educației era Daniel Petru Funeriu.

2019- În urma unui proiect legislativ inițiat de parlamentari PSD și UDMR, legea educației a suferit o nouă modificare și a stabilit că: „învățământul obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.”

Ecaterina Andronescu uită spre exemplu, că în 2009 a desființat Școlile de Arte și Meserii (fostele școli profesionale) și că a fost implicată în scandalul tezelor de doctorat plagiate.

Concluzie

Afirmația făcută de Ecaterina Andronescu este trunchiată. Învățământul obligatoriu a crescut de la nouă la zece clase în 2003, la propunerea mai multor parlmantari printre care se număra și ea. Ulterior, în 2011, guvernul Boc a modificat legea educației, iar numărul claselor obligatorii urma să crească la nivelul liceului până în 2020. Andronescu nu a avut nicio contribuție la modificarea din 2011 și uită de modificările făcute în domeniul școlilor profesionale.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.