Ecaterina Andronescu a declarat pe 12 decembrie 2020:
„Dacă ne uităm în rankingurile internaționale, și am să vă dau un singur exemplu, rankingul Scimago. În 2009, cred că intrau doar 6 universități din România. Astăzi cred că sunt 27. Ce înseamnă acest lucru?! Criteriile acestui ranking au crescut în exigență, și totuși, de la 6 universități, am ajuns la 27. E o evoluție, e o evoluție pozitivă pentru învățământul superior românesc.”
Situația universităților românești în rankingurile internaționale.
Scimago Institute Ranking este o clasificare a instituțiilor și a unităților de cercetare care se face anual după trei seturi diferite de indicatori pe baza performanței cercetării, a rezultatelor inovării și a impactului societății măsurate de vizibilitatea lor online. Conform site-ului Scimago, situația privind România este următoarea:
În topul QS World University Rankings 2020, România avea doar două universități în topul celor 1.000 de universități internaționale.
Times Higher Education 2020, un alt top internațional includea nouă universități din România, dar toate se încadrau după locul 800.
Afirmațiile Ecaterinei Andronescu sunt false. Cifrele vehiculate de ea privind rankingul Scimago sunt greșite. Andronescu încearcă să inducă ideea că învățământul universitar este unul performant, însă în alte topuri universitare România se clasează în cozile clasamentelor internaționale.
Inclusiv în cel pe care-l menționează, universitățile din România nu s-au clasat în top 500.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.