La ieşirea de la audierile Comisiei Parlamentare de control al SRI, întrebat de jurnalişti ce prevede legea SRI, după câţi ani pot fi desecretizate documentele, Eduard Hellvig a răspuns: „40 de ani”.
Vrem să aflăm care este termenul legal de păstrare a caracterului secret al documentelor Serviciului Român de Informaţii.
Activitatea SRI este reglementată prin Legea 14/1992. Articolul 45 al acesteia prevede că:
„Documentele interne de orice fel ale Serviciului Român de Informaţii au caracter de secret de stat, se păstrează în arhiva sa proprie şi nu pot fi consultate decît cu aprobarea directorului, în condiţiile legii. Documentele, datele şi informaţiile Serviciului Român de Informaţii pot deveni publice numai după trecerea unei perioade de 40 de ani de la arhivare. Serviciul Român de Informaţii preia spre conservare şi folosinţa fondurile de arhiva ce privesc siguranţa naţională ale fostelor organe de informaţii cu competenta pe teritoriul României. Fondurile de arhiva ale fostului Departament al Securităţii Statului, ce privesc siguranţa naţională, nu pot deveni publice decât după trecerea unei perioade de 40 de ani de la adoptarea prezentei legi.”
Afirmaţia lui Eduard Hellvig este adevărată. Documentele interne ale SRI pot fi desecretizate doar după trecerea unei perioade de 40 de ani de la arhivare.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.