Alfred Simonis (PSD, deputat)
„Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale”.
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 30.06.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 6 iunie 2023, după ce a depus o inițiativă legislativă pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, deputatul PSD Alfred Simonis a scris pe Facebook:

Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale”.

Ce verificăm?

Dacă în PNRR este menționată și reforma pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Verificare

În Planul Național de Redresare și Reziliență- PNRR, la „Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii”, în documentul „Reforma fiscală și reforma pensiilor (versiunea extinsă)”, începând cu pagina 82 este prezentată reforma sistemului public de pensii

Legat de pensiile speciale, avem următoarele paragrafe:

  • pagina 85: „Va fi realizată, de asemenea, o analiză a pensiilor speciale în vederea identificării unor soluții concrete care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale”;
  • paginile 89-90: „Pornind de la asistența tehnică, reforma va conține cel puțin următorul număr de măsuri concrete:

(…)

revizuirea pensiilor speciale pentru a le alinia la principiul contributiv

  • la pagina 90 sunt înșirate situațiile în care cineva poate primi pensie specială: „În prezent, pe lângă sistemul public de pensii, există sistemul pensiilor ocupaționale, aplicat în sectoarele de apărare și ordine publică și sistemul de pensii de serviciu. Acesta din urmă este reglementat prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru 6 categorii: corpul diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari*, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, procurori și judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor și beneficiari ai Curții de Conturi.”,

-apoi se menționează că toate acestea sunt incluse în reformă: „În ceea ce privește problematica pensiilor de serviciu și speciale, acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale.

*Trebuie însă menționat că deputații și senatorii nu intră în categoria funcționarilor publici parlamentari, aceștia din urmă fiind numiți în urma unui concurs – Capitolul 3, articolul 14, alineatul 1.

Observăm așadar că acest document nu menționează pensiile parlamentarilor în niciuna din categoriile sistemului pensiilor de serviciu care urmează a fi reformate. 

În documentul „Tabel jaloane și ținte”, la numărul secvențial 215 de la pagina 12 avem următoarele clarificări:

Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității.

– Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate.

(…)

– Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.

Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.”

Documentul nu exclude de la reformă pensiile parlamentarilor. 

Concluzie

Afirmația deputatului PSD este falsă. Niciun document din PNRR nu menționează excluderea pensiilor parlamentarilor de la reformă. Țara noastră și-a asumat reforma întregului sistem de pensii, astfel încât acesta să funcționeze pe principiul contributivității. Așadar, evident că sunt incluse toate tipurile de pensii necontributive.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.