Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Am dat şi eu căutare la prim-ministrul României, să mi se pună şi mie PNRR la dispoziţie. Nu există. Dacă dumneavoastră aţi mai auzit aşa ceva – în Guvernul României proiectul PNRR nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”
Fals
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 29.11.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24

Context

În 21 noiembrie 2023, pe fondul reformei fiscale menţionate în PNRR, premierul Marcel Ciolacu a catalogat scăderea impozitării muncii drept una dintre principalele provocări cu care se va confrunta executivul anul viitor. De asemenea, a declarat că documentul care conţine Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu există în Guvernul României.

„Vom vedea execuţia bugetară şi, în funcţie de asta, vom hotărî cum vom proceda. Eu cred că adevărat provocare anul viitor va fi această scădere a impozitării munci. Am promis foarte clar că nu vom veni cu impozite noi. Deci nu vom merge în oglindă cu impozitarea capitalului. Acel lucru sunt ferm convins că se va găsi în reforma fiscală trecută în PNRR, nu de către Ciolacu. Eu nu am ştiut, la fel ca şi dumneavoastră.

Ca să vă mai spun un lucru, am dat şi eu căutare la prim-ministrul României să mi se pună şi mie PNRR la dispoziţie. Nu există. Dacă dumneavoastră aţi mai auzit aşa ceva – în Guvernul României proiectul PNRR nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”.

Ce verificăm?

De când a fost publicat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Verificare

 


Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

 

În contextul crizei economice provocate de pandemie, Uniunea Europeană a adoptat Next GenerationEU, instrument financiar temporar în valoare de 806,9 miliarde EURO. Din totalul fondurilor, cea mai mare parte, respectiv 723 miliarde EUR, au fost alocați Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), intrat în vigoare în 19 februarie 2021.

Pentru a beneficia de sprijin în cadrul mecanismului, guvernele UE au prezentat planuri naționale de redresare și reziliență, care evidențiază reformele și investițiile puse în aplicare până la sfârșitul anului 2026, cu jaloane și ținte clare. După întocmirea planului, fiecare stat membru a trimis Comisiei Europene documentul pentru evaluare.

 


Cronologia PNRR

 

Nu este prima dată când Marcel Ciolacu face afirmaţii false despre existenţa PNRR. Într-o altă verificare, Factual.ro a demonstrat că nu toate statele europene au prezentat planurile de reziliență în Parlamentele naţionale înainte de evaluarea Comisiei Europene.

Adoptarea Planului Naţional de Redresare a reprezentat o procedură complexă, formată din mai multe etape:

  • În noiembrie 2020, MIPE a publicat un prim document de referinţă cu privire la PNRR. Iniţial, planul avea în vedere doar trei piloni. În 3 februarie 2021, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat calendarul dezbaterilor publice pentru actualizarea PNRR.

 

 

 

  • În 26 mai 2021, înainte de a fi transmis Comisiei Europene, a avut loc o prezentare finală a PNRR și o discuție în Parlamentul României pentru a ține seama de opiniile opoziției.

 

  • În 28-30 mai 2021, a fost definitivat textul planului de redresare, ținând cont de ultimele modificări.

 

  • În 31 mai 2021, PNRR a fost depus oficial în sistemul informatic al CE. La această dată au fost publicate şi anexele.

 

  • În 27 septembrie 2021, Comisia Europeană a prezentat o evaluare pozitivă a PNRR-ului, România primind astfel 14,2 miliarde euro granturi și 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.

 

Prin urmare, după aprobarea oficială din 2021, documentul PNRR a fost publicat pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), unde poate fi accesat de publicul larg şi în prezent.

Practic, dacă PNRR nu exista, România nu ar fi putut primi bani europeni prin Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR).

 


Platforma Proiecte PNRR

 

În afirmaţia sa, premierul Marcel Ciolacu foloseşte și termenul de „proiect PNRR”. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este un proiect, ci un document amplu format din şase piloni fundamentali.

Deoarece PNRR implică depunerea de proiecte, pentru o mai bună gestionare, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a creat platforma „Proiecte PNRR”.

Site-ul prezintă în timp real situaţia indicatorilor aferenţi principalelor componente.

 

Concluzie

Afirmaţia făcută de Marcel Ciolacu este falsă. Începând cu 2021, documentul PNRR poate fi consultat integral pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. În plus, pentru a facilita monitorizarea proiectelor finanţate prin PNRR, MIPE a creat platforma „Proiecte PNRR”.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.