Claudiu-Richard Târziu (AUR, co-președinte)
„… acel document semnat (de Comisia Europeană - n.red.) cu Organizația Mondială a Sănătății, care ne va permite să călătorim numai dacă suntem la un anumit nivel sănătoși”.
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 06.06.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook / AUR, min. 54:24

Context

În cadrul unui eveniment organizat de partidul AUR pe 20 mai, senatorul Claudiu Târziu a făcut următoarea declarație: 

„… încercări de a pune dinamită Uniunii Europene, de care se face vinovată Comisia Europeană, ultima dintre ele fiind acel document semnat cu Organizația Mondială a Sănătății care ne va permite să călătorim numai dacă suntem la un anumit nivel sănătoși, după anumite criterii pe care ei le stabilesc”.

Ce verificăm?

Dacă Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană urmăresc să restricționeze călătoriile pentru persoanele care nu sunt suficient de sănătoase.

Verificare

În iunie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că va prelua sistemul de certificare digitală COVID-19 al Uniunii Europene (UE), pentru a stabili un nou sistem care va ajuta la facilitarea mobilității globale și la protejarea cetățenilor din întreaga lume de amenințările actuale și viitoare pentru sănătate, inclusiv în cazul apariției unei alte pandemii. 

Parteneriatul între OMS și Comisia Europeană reprezintă primul pas pentru formarea Rețelei Globale de Certificare a Sănătății Digitale a OMS, rețea care să dezvolte o gamă largă de produse digitale pentru a oferi o protecție mai bună a sănătății. 

Inițiativa are la bază Strategia globală a UE în domeniul sănătății și Strategia globale a OMS privind sănătatea digitală

Așa cum arată reprezentații OMS, unul dintre elementele cheie în activitatea Uniunii Europene împotriva pandemiei de COVID-19 au fost certificatele digitale COVID-19, care au fost create pentru a facilita libera circulație în interiorul granițelor sale. Fiind bazat pe tehnologii și standarde open-source, acesta a permis și conectarea țărilor din afara UE care eliberează certificate. 

OMS a lansat o rețea globală de certificare digitală a sănătății, pentru ca data viitoare când există amenințări în creștere privind sănătatea, la nivel global, autoritățile să fie mai pregătite decât au fost în timpul pandemiei de COVID-19. 

Și Comisia Europeană a anunțat că deja OMS a preluat sistemul UE de certificare digitală COVID-19, în 1 iulie 2023.

Reprezentanții Comisiei au mai precizat că Rețeaua Globală de Certificare a Sănătății Digitale este un sistem voluntar care îi poate ajuta pe cetățeni să-și valideze documentele de sănătate și să-și folosească datele electronice de sănătate într-un mod securizat.

Sistemul poate fi folosit și pentru digitalizarea Certificatului internațional de vaccinare sau profilaxie, verificarea prescripțiilor transfrontaliere, Rezumatul internațional al pacientului, verificarea certificatelor de vaccinare în propria țară și peste granițe și certificarea profesioniștilor din domeniul sănătății publice (prin Academia OMS). 

În conformitate cu actualele reglementări internaționale în domeniul sănătății, țările pot prevedea deja ca persoanele care sosesc pe teritoriul lor să poarte un document de dovadă a vaccinării (cum ar fi în țările în care călătorii care sosesc trebuie să dovedească faptul că s-au vaccinat împotriva bolilor precum febra galbenă), cunoscut sub numele de Certificat internațional de vaccinare sau profilaxie. În acest caz, certificatul gestionat de OMS ar putea fi un act doveditor. 

De asemenea, această rețea creată de OMS este operaționalizată prin infrastructura software care permite statelor membre să verifice bilateral autenticitatea înregistrărilor digitale și a certificatelor de sănătate printr-o arhitectură de interoperabilă, fără ca OMS să participe în sine la procesul de verificare.

Este important de reținut faptul că OMS nu va deține sau nu va avea acces la date individuale private, iar statele membre participante trimit în mod voluntar anumite „chei publice” într-un registru gestionat de OMS, astfel încât acestea să fie partajate altor state membre. 

Aceste „chei” pot fi utilizate apoi pentru a verifica dacă acreditările de sănătate semnate digital (de exemplu carduri de vaccinare, dosare de sănătate) au fost emise de o autoritate recunoscută în cadrul rețelei.


Beneficii

 

Beneficiile acestui sistem ar fi faptul că persoanele fizice obțin control asupra propriilor informații de sănătate, furnizorii de sănătate pot verifica mai ușor dosarele de sănătate pentru a sprijini continuitatea îngrijirii, iar guvernele pot seta standarde și mecanisme pentru a emite și a verifica dacă înregistrările digitale sunt emise de instituții autorizate, în interiorul unei țări și între țări. Cu alte cuvinte, unui cetățean îi va deveni mult mai ușor să își transport dosarul medical oriunde în lume. În plus, în cazul unei călătorii/transfer în străinătate, nu va mai fi nevoie de certificate în plus, pentru țările care solicită anumite tipuri de vaccin, pentru că dosarul digital va include și aceste informații.

Despre această idee conspiraționistă, conform căreia OMS ar vrea să restricționeze prin acest sistem călătoriile, a mai scris și Reuters. Într-un răspuns către această agenție de presă, OMS a transmis în mod clar că nu poate să dicteze ce criterii de sănătate sunt necesare pentru ca persoanele să călătorească în străinătate. 

 

Concluzie

Declarația lui Claudiu Târziu este falsă. Parteneriatul între Comisia Europeană și OMS nu va duce la interzicerea călătoriilor pentru persoanele care nu sunt suficient de sănătoase (certificatul digital nu impune restricții sau criterii privind anumite boli). Prin rețeaua pe care a creat-o, pe baza principiilor și tehnologiilor care au stat în spatele certificatelor digitale folosite în UE pe timpul pandemiei COVID-19, OMS oferă țărilor din lume o platformă prin care anumite acte medicale să poată fi verificate mai ușor, iar înscrierea în această rețea este voluntară. 

 

*Foto: Facebook / Claudiu Târziu

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.