Cristian Terheș (PNCR, europarlamentar)
„Ceea ce vedeți în spatele meu, pe hornul respectiv, nu e fum, nu e poluare cum vin și vă spun neomarxiștii. Este efectiv abur care se emană în atmosferă împreună cu CO2, cu dioxid de carbon, ca urmare a arderii”.
Fals
Barometru Factual
Schimbari climatice
Data verificării: 20.09.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Cristian Terheș / Facebook

Context

În 20 mai, Cristian Terheș, europarlamentar al Partidului Național Conservator Român (PNCR), a postat un reel pe Facebook în care face declarații despre emisiile de la o termocentrală. În videoclip, Terheș susține că ceea ce se vede ieșind din coșul termocentralei nu este fum sau poluare, ci abur și dioxid de carbon (CO2), ca rezultat al procesului de ardere. 

El mai afirmă că există un proces de desulfurare la acea uzină, prin care sulful este filtrat și transformat în plăci de rigips. De asemenea, videoclipul conține descrierea „Termocentralele au un proces de desulfurare prin care nu există poluare.”

„Ceea ce vedeți în spatele meu, pe hornul respectiv, nu e fum, nu e poluare cum vin și vă spun neomarxiștii. Este efectiv abur care se emană în atmosferă împreună cu CO2, cu dioxid de carbon ca urmare a arderii. Există un proces în uzina aia pe care o vedeți în spatele meu, de desulfurare a fumului, a noxelor generate în urma arderii cărbunelui. Sulf care este filtrat, reținut și transformat în plăci de rigips, rigipsurile alea pe care le poți pune acasă când construiești ziduri sau le pui pe pereți.”

 

Ce verificăm?

Dacă desulfurarea elimină emisiile poluante și dacă termocentralele pe cărbune influențează poluarea mediului.

Verificare

Centralele electrice care ard combustibili fosili, cunoscute și sub denumirea de termocentrale pe bază de combustibili fosili, sunt facilități care generează electricitate prin arderea combustibililor fosili, precum cărbunele, gazele naturale sau petrolul. 

Termocentralele care ard combustibili fosili, cum ar fi cărbunele, emit în atmosferă abur, dioxid de carbon (CO2) și alte substanțe poluante. În timp ce aburul (vaporii de apă) este inofensiv, CO2 este un gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. 

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), sectorul energetic a reprezentat aproximativ 25% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră în 2019.

Conform Alianței pentru Sănătate și Mediu (HEAL), dintr-un total de 10.000 de unități industriale din Europa, primele 20 de unități care aduc cele mai mari prejudicii sănătății oamenilor și mediului sunt termocentralele pe cărbune. 

Tabelul 1 prezintă emisiile anuale totale ale celor 20 de mari termocentrale pe cărbune din Europa. Aceste centrale se numără printre cele mai mari în ceea ce privește puterea electrică și ard cantități mari de cărbune. Ele sunt responsabile pentru un prejudiciu anual adus sănătății și mediului estimat între 7,7 și 21 miliarde de euro.


*Sursă tabel: Alianța pentru Sănătate și Mediu (HEAL)

 

Multe termocentrale moderne sunt echipate cu tehnologii de desulfurare (FGD – Flue Gas Desulfurization), care au scopul de a reduce emisiile de dioxid de sulf (SO2), un poluant major. 

„Jumătate din capacitatea de generare a energiei pe bază de cărbune din China este echipată cu sisteme de desulfurare a gazelor de ardere (FGD).”

*Sursă: IEA (International Energy Agency)

În România, anumite termocentrale au implementat instalații de desulfurare și denoxare pentru a respecta normele de mediu. Termocentrala Govora din județul Ilfov, Termocentrala Ișalnița care este și cea mai veche termocentrală activă a Complexului Energetic Oltenia (CEO), Termocentrala Rovinari, Turceni și Paroșeni, ce mai veche termocentrală din România.

Raportul realizat și publicat în martie 2023 de Bankwatch România analizează conformitatea termocentralelor pe cărbune din România cu standardele de emisii stabilite de Uniunea Europeană. 

În perioada de referință, iulie 2021 – iunie 2022, doar o singură termocentrală, Paroșeni, a reușit să respecte limitele de emisii impuse de BAT (Best Available Techniques), documentul de referință privind cele mai bune tehnologii disponibile. Aceasta monitorizează emisiile de poluanți clasici, precum dioxidul de sulf (SO2) și oxizii de azot (NOx), dar nu toți noii poluanți, cum ar fi mercurul (Hg), acidul clorhidric (HCl) și acidul fluorhidric (HF). 

Celelalte instalații mari de ardere pe cărbune din România au înregistrat depășiri semnificative ale limitelor de emisii. De exemplu, instalația retehnologizată de la termocentrala Govora (IMA 3-Instalația de ardere nr. 3) se apropie de conformare, dar funcționează la o capacitate redusă, monitorizând doar parțial emisiile de HCl și HF. Alte unități, cum ar fi cele de la Rovinari, au depășiri ale emisiilor de SO2, chiar și în condițiile unei monitorizări mai permisive.

Procesul de desulfurare poate transforma sulful în ghips (sulfat de calciu), care poate fi utilizat în producția de plăci de rigips.

*Sursă imagine: Science Direct

 

Deși FGD este o tehnologie esențială pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf din centralele electrice pe cărbune, nu reprezintă o soluție completă pentru poluare.

Chiar și cu tehnologii avansate de reducere a emisiilor, termocentralele care folosesc combustibili fosili rămân surse semnificative de poluare a aerului. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că poluarea aerului de la aceste centrale poate cauza boli respiratorii și cardiovasculare. 

În multe țări, emisiile de la centralele electrice sunt reglementate de agențiile de protecție a mediului. De exemplu, Uniunea Europeană a stabilit limite stricte pentru emisiile de SO2, NOx și particule de la instalațiile mari de ardere prin Directiva privind emisiile industriale.

„Până în 2050, implementarea Directivei revizuite este de așteptat să reducă emisiile principalilor poluanți atmosferici (PM2.5, SO2, NOX și NMVOC (compuși organici volatili non-metanici)) cu până la 40% comparativ cu nivelurile din 2020.”

*Sursă: Comisia Europeană

 

L-am contactat pe Alexandru Luchian, expertul InfoClima, fondator al mai multor proiecte de mediu și specialist în automatizarea centralelor termice. Acesta a declarat, pentru Factual.ro

„Toate centralele sunt obligate să treacă fumul prin niște filtre speciale numite DENOX și DESOX care preiau tot ce reprezinta poluare pentru mediul înconjurător rezultat prin ardere SO2, PM etc. și le transformă într-o pastă din care se face rigips, după cum spune și dumnealui. Aici avem niște turnuri de răcire goale pe interior și apa caldă este pulverizată de sus în jos pentru a se răci și noi vedem aburul. Se poate vedea ca în spatele domnului Cristian sunt 2 coșuri înalte. Acelea sunt de la boilere sau unde se arde cărbunele, iar pe unde iese în spatele dumnealui poate fi de la instalația de apă sau de la filtrele de DESOX sau DENOX.”

 

Concluzie

Declarațiile lui Cristian Terheș privind emisiile termocentralelor și procesul de desulfurare conțin elemente de adevăr, dar sunt incomplete și manipulatoare. Deși România a adoptat standarde stricte pentru emisiile industriale, majoritatea termocentralelor pe cărbune nu reușesc să se conformeze acestor cerințe, ceea ce ridică îngrijorări serioase cu privire la impactul asupra mediului și sănătății publice, astfel termocentralele rămân surse majore de emisii de gaze cu efect de seră și alți poluanți.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.